Tuinbaas Thies Koggel Jong MonumentenTalent 2016

jong

Onder luid applaus nam Thies Koggel (25), medewerker van de gerenommeerde landgoederen De Wiersse en Twickel, op donderdagmiddag 10 november de Prijs Jong MonumentenTalent 2016 in ontvangst.

Bijna 600 professionals op het gebied van monumenten en historisch vastgoed waren in Rotterdam getuige van de uitreiking door juryvoorzitter Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Voor het derde jaar op rij werden tijdens het Nationaal Monumenten Congres talenten in de monumentensector in het zonnetje gezet. Dit jaar boog de jury zich over 22 restauratoren, projectleiders, uitvoerders, duurzaamheidsexperts, beleidsmedewerkers en andere erfgoedprofessionals.

Uit deze groep koos zij drie genomineerden. Naast de winnaar waren dat Vera Driessen (28), beleidsmedewerker cultuurhistorie bij gemeente De Ronde Venen, en Marlieke Damstra (25), coördinator communicatie en medewerker onderzoek bij de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam.

Heel Holland Hoveniert

De jury roemt winnaar Thies Koggel omdat hij zich al op jeugdige leeftijd heeft onderscheiden in het groene erfgoeddomein en ruim boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt. “Koggel laat in zijn werk zien dat hij in het onderhouden van historische landgoederen de combinatie zoekt én vindt tussen ambacht en onderzoek”.

Na zijn hbo tuin- en landschapsmanagement heeft het Jong MonumentenTalent 2016 in Engeland stage gelopen om zich verder te bekwamen in zijn vak, wat zijn gedrevenheid onderstreept. ’s Mans talent blijkt uit zijn veelzijdige werk op twee landgoederen in Oost-Nederland: Twickel en De Wiersse, zijn voormalige en huidige werkgever.

Koggel doet werkvoorbereiding, onderzoek, calculaties en advisering voor beheersmaatregelen en weet volgens de jury met energie en gedrevenheid aan bestaande waarden nieuwe waardering toe te kennen. In de werkvoorbereiding is hij bezig met de waardebepalingen van de landgoederen, in culturele en in financiële zin.

Talentvol ambachtsman

In een verouderend werkveld laat Koggel zich volgens de jury zien als talentvol ambachtsman, die zich met hoofd, hart en handen inzet voor de monumentensector.

Het Jong MonumentenTalent 2016 is gepassioneerd en schuwt discussies met zijn veelal veel oudere collega’s niet. Bij Koggel, aldus de jury, is het niet zozeer dat zijn werkkring hem opneemt en omhoog trekt, maar dat hij laat zien het vermogen te hebben een organisatie omhoog te stuwen. “Dat is een bijzondere kracht die maakt dat hij de prijs verdient. Laat hem zijn gang gaan en over een paar jaar is het zo ver: Heel Holland Hoveniert”.

Foto: Thies Koggel met juryvoorzitter Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (foto Leontine van Geffen-Lamers).