Tweede tussentijdse schilderbeurt Binnenhof

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf wordt tot en met augustus op het Binnenhof te Den Haag een tweede preventieve onderhoudsbeurt uitgevoerd. Dit in het kader van de op handen zijnde grootschalige renovatie, die vijf jaar in beslag neemt.

Het betreft raam- en deurkozijnen van onder meer de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, Algemene Zaken, de Raad van State en de Grafelijke Zalen. Het gaat om schilder-, renovatie of herstelwerk.

“Als we de raam- en deurkozijnen nu aanpakken, komen ze goed door de renovatie. Dat is kostenbesparend”, zegt Mai-Cha Suer, projectleider schilderwerk Binnenhof en werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Om de houten delen tijdens de herstelperiode voldoende te beschermen, worden de raam- en deurkozijnen die er het slechtst aan toe zijn tussentijds aangepakt. Aan het eind van de renovatie krijgt het geheel een volledige schilderbeurt.

Tijdens het ingrijpende karwei, waarmee dit jaar een begin wordt gemaakt, ligt de focus vooral op herstel en vernieuwing van bouwkundige en technische onderdelen van het gebouwencomplex en niet op onderhoud.

Gefaseerd

Omdat het Binnenhof te groot is om in een keer te schilderen, worden de gebouwen in twee fasen in de verf gezet. Vorig jaar is al een groot deel van de raam- en deurkozijnen van de Tweede Kamer geschilderd en een deel van de Raad van State.

Dit jaar zijn de raam- en deurkozijnen van de Raad van State, de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Grafelijke Zalen aan de beurt. Ook wordt het schilderwerk bij de Tweede Kamer afgemaakt.

Suer: “Bij het plannen van de werkzaamheden is rekening gehouden met wensen van verschillende partijen in de directe omgeving en gebruikers van de panden. We kunnen per dag de planning aanpassen en op die manier overlast beperken voor bijvoorbeeld Kamerleden”.

Schilderwerk en schilderperiode fase 2

  • 385 raamkozijnen en 24 deurkozijnen;
  • Circa 40 ramen met houtrot herstellen;
  • Maart tot en met augustus 2021;
  • Werktijd: 7.30 uur – 17.00 uur.

Overlast beperken

Het Rijksvastgoedbedrijf doet er naar eigen zeggen alles aan overlast voor gebruikers en directe omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Zo beginnen de werkzaamheden pas vanaf 7.30 uur en wordt gewerkt met geluidsarme elektrische hoogwerkers. Schuren gebeurt met de hand. Mechanische apparaten worden niet gebruikt. Het Binnenhof blijft tijdens de schilderperiode bereikbaar voor bezoekers en leveranciers.

Foto: Schilder bezig met kitwerk (foto Bas Kijzers).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.