Uitzicht Zuiderzeemuseum beschermd

Het weidse uitzicht over het IJsselmeer vanuit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is beschermd. Na maanden onderhandelen sluit erfgoedvereniging Heemschut het dossier Enkhuizerzand. Nooit meer kan sprake zijn van een bouwplan achter het museum. Een grote overwinning, aldus de erfgoedvereniging.

Heemschut is in 2019 door Stadsherstel Enkhuizen en daarna het Zuiderzeemuseum ingeseind omdat voor de baai achter het museum vergaande plannen waren ontwikkeld voor de bouw van een vakantiepark op opgespoten landtongen in het IJsselmeer.

Niet alleen de hoeveelheid huizen (meer dan 100) werd als bedreigend ervaren, ook de hoogte. Door de bouw van een park op die plek zou het vrije uitzicht over het IJsselmeer vanuit het museum verdwijnen.

Zorgvuldig

Het Zuiderzeemuseum is tussen ’60 en ’80 van de vorige eeuw zorgvuldig ontworpen om het leven van de oude Zuiderzeedorpen te vertellen. Vrij uitzicht op het IJsselmeer is daar een cruciaal onderdeel van. Naast de problematiek van het museum zou de bouw van het park invloed hebben op het aanzicht van Enkhuizen vanaf het water.

Heemschut heeft samen met Stadsherstel Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum een verbond gevormd om tegen de plannen te strijden. Ook is samenwerking met de IJsselmeervereniging en het comité Behoud Enkhuizerzand gezocht en gevonden.

Intensief hebben partijen actie gevoerd waarbij onder meer dan 2.000 flyers in Enkhuizen deur na deur zijn verspreid. Met succes. Het oorspronkelijke bestemmingsplan werd aangepast waardoor de bouw in het water van de baan was. Maar ontevredenheid bleef over bescherming voor de waarden van het Zuiderzeemuseum. Daarvoor is na vaststelling van de gemeenteraad een zaak bij de Raad van State aangespannen.

Bereid tot overleg

De initiatiefnemer van het vakantiepark, Droomparken, was bereid tot overleg over de bezwaren. Na inschakeling van een mediator zijn de bezwaren geinventariseerd en bleek er een mogelijkheid alle partijen tevreden te stellen.

Dat heeft na overleg geresulteerd in een bestemmingsplan waarin de bescherming voor het Zuiderzeemuseum en het aanzicht van Enkhuizen zijn geregeld.

Heemschut trekt de zaak bij de Raad van State in, omdat de bezwaren die daar worden opgevoerd zijn verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan.

Voortgaande strijd

De IJsselmeervereniging en het Comité zetten de strijd voort. Zij richten zich ook op de bouw van een nieuwe camping, een kilometer ten noorden van het Zuiderzeemuseum. Daar heeft Heemschut zich naar eigen zeggen wel zijdelings tegenaan bemoeid, maar was niet de kern van haar bezwaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.