Ga naar de inhoud

UNESCO-vrijwilligers zetten zich in voor waterlinies

UNESCO-vrijwilligers zetten zich in voor waterlinies

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Om aandacht te geven aan het toekomstige werelderfgoed doet de Nieuwe Hollandse Waterlinie mee aan het UNESCO-programma World Heritage Volunteers. Hiervoor zijn de internationale UNESCO-vrijwilligers naar de waterlinies gekomen en hebben ze op verschillende plekken vrijwilligerswerk gedaan.

Op Fort Abcoude hebben ze paden hersteld, gesnoeid en aarden vestingwerken versterkt; op Fort Nieuwersluis is onder andere geschilderd en zijn liniemeubels gemaakt. Op Fort Blauw Kapel verrichtten de volunteers snoei en maaiwerkzaamheden. Bij Fort Vechten – met het Waterliniemuseum, de wachttoren en de tankgracht – maakten de internationale vrijwilligers, insectenhotels, uilenkasten en een hekwerk. En bij de plofsluis in Nieuwegein hebben ze een kazemat uitgegraven.

Sluitstuk

In militair-historisch opzicht is de Stelling van Amsterdam het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies samen vertellen het verhaal van deze wereldwijd unieke militaire inzet van water en watersystemen bij de opbouw en verdediging van het politieke hart van de Republiek en later van het Koninkrijk der Nederlanden.

De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt dat een volledig beeld ontstaat van de ‘grootsheid’, de evolutie van de vijf bouwfases en de compleetheid van de ingreep. Het is de bedoeling dat de Waterlinie op zijn vroegst in 2018 definitief de status van werelderfgoed krijgt.

Cultuurhistorische attractie

Met meer dan een miljoen bezoekers aan talloze evenementen en exposities vormen de verschillende linies in Nederland een cultuurhistorische attractie.

Cultureel erfgoed met unieke Hollandse verhalen. Over de strijd tegen vijandelijke legers. Maar ook over de rol van het water. Nu eens niet als bedreiging, maar als redding. Op en rond de forten, kastelen en vestingsteden herleven deze verhalen. Maar ook in digitale lespakketten voor scholen in de waterliniemusea en in tv-programma’s. Het is erfgoed van wereldniveau. Uniek van aard en omvang dat het verdient om te behouden te worden voor volgende generaties. Met hun activiteiten dragen de UNESCO World Heritage Volunteers hieraan bij.

Samenwerken

In het World Heritage Volunteers programma van UNESCO werken jonge vrijwilligers uit de hele wereld samen aan projecten in Werelderfgoederen. Het programma biedt jongeren de kans grenzen over te steken, andere culturen te ontmoeten, gezamenlijk natuurgebieden te behouden, archeologische vondsten te herstellen en lokale gemeenschappen bewust te maken van hun erfgoed.

De gemeente Utrecht, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, het ministerie van Defensie, het Waterliniemuseum, Stichting Fort Nieuwersluis, Fort aan de Klop, SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Landschap Erfgoed Utrecht zijn onder andere betrokken bij het UNESCO-vrijwilligersproject.

Op de foto: Enthousiaste UNESCO World Heritage Volunteers uit de hele wereld aan de slag op Fort Nieuwersluis.