Ga naar de inhoud

UNESCO-Werelderfgoedstatus Romeinse Limes Nederland stap dichterbij

Het UNESCO-Werelderfgoedcomité heeft tijdens zijn 41e vergadering in Krakau de voorgestelde nominatiestrategie voor de Limes, de oude Romeinse rijksgrens, onderschreven. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de Werelderfgoedstatus van de Romeinse Limes in Nederland in 2021.

Sinds 2011 staat de Romeinse Limes in ons land op de Voorlopige lijst Werelderfgoed. Het rijk, de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts werken samen met de gemeenten langs de Limes aan de voorbereiding van de nominatie.

Studie

In Engeland, Duitsland en Schotland staan onderdelen van de Romeinse Limes al op de Werelderfgoedlijst. Voordat nieuwe delen van de grens op de lijst kunnen worden geplaatst, vroeg het Werelderfgoedcomité om een studie en een nominatiestrategie waarin zou worden aangegeven hoe het toekomstig werelderfgoed eruit zou komen te zien en hoe het beheerd zou kunnen worden.

De nu gepresenteerde studie is opgesteld door 11 Europese landen en biedt als lonkend perspectief werelderfgoed dat drie continenten doorsnijdt en alle belangrijke archeologische vindplaatsen langs de vroegere grenszone omvat. Voor Nederland betekent het dat zij de Romeinse Limes in 2020 samen met Duitsland kan voordragen als Werelderfgoedsite. De Werelderfgoedconventie besluit vervolgens over de voordracht in 2021.

Grens

De Romeinse Limes is de vroegere grens van het Romeinse Rijk. Zij doorkruist ons land van Katwijk naar Nijmegen en volgt de loop van de oude Rijn.

Het zuidelijke deel van Nederland behoorde tot het Romeinse Rijk. Het noordelijke deel lag in de Romeinse invloedssfeer. De Romeinse tijd heeft in dit gebied een archeologische schat in de bodem nagelaten die onder andere bestaat uit forten, schepen, nederzettingen en delen van de Romeinse weg langs de grens. Bekende vindplaatsen zijn onder andere te vinden in Leiden, Utrecht en Nijmegen.

Internationaal loopt de Limes door drie continenten. In Europa doorsnijdt de vroegere grens 11 landen. Al deze landen hebben samen met ICOMOS gewerkt aan de totstandkoming van de nu gepresenteerde studie.

De Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) is een verband tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Samen met Duitsland bereiden deze partijen de Werelderfgoednominatie van de Romeinse Limes in 2021 voor. Zie ook www.LimesWerelderfgoed.nl