Uniek glaskunstwerk uit Gilde College Hengelo van sloop gered

Dankzij de inzet van de Werkgroep Monumentale Kunst van  erfgoedvereniging Bond Heemschut en de gemeente Hengelo blijft een uniek glaskunstwerk voor Hengelo behouden.

Het werk zat in de voorgevel van het voormalige Gilde College, dat eind jaren zestig aan de Bandoengstraat is neergezet. Dat gebouw gaat nog deze herfst tegen de vlakte. Voorafgaand aan de sloop is het glaskunstwerk gedemonteerd en opgeslagen voor herplaatsing.

Glasappliqué

Het kunstwerk, in 1970 gemaakt door Joop van den Broek (1928-1979), is een zogeheten glasappliqué. Dat is een techniek waarbij gekleurde stukken glas geplakt worden op een drager van blank glas.

Van den Broek behoort tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse glaskunstenaars. Hij heeft in heel het land tal van opdrachten uitgevoerd. Zijn werk aan de Bandoengstraat laat goed de invloed van onder andere de Cobrabeweging op zijn glaskunst zien.

Vooruitgangsoptimisme

Door de dynamische compositie, de vrije vormentaal en het frisse kleurgebruik is het kunstwerk volgens kenners tevens een perfecte illustratie van het vooruitgangsoptimisme dat zo kenmerkend is voor de wederopbouwperiode.

Voor Hengelo heeft het kunstwerk grote kunst- en cultuurhistorische waarde. Het is een zeldzaam werk. Veel naoorlogse glasappliqués zijn vernietigd met de sloop van gebouwen, andere zijn sterk in verval. Dit werk is nog in goede conditie.

Op zoek naar nieuwe locatie

Het kunstwerk is door glazenier Ad van den Hoven paneel voor paneel gedemonteerd en veilig opgeslagen.

De gemeente Hengelo en de Werkgroep Monumentale Kunst zijn op zoek naar een mooie locatie voor het werk. Inwoners van de stad  wordt gevraagd mee te denken over een duurzame herbestemming. Het kunstwerk kan bijvoorbeeld opgenomen worden in een (nieuwe) school, verzorgingshuis, kantoorpand of woongebouw.

Neem voor meer informatie over het werk en de mogelijkheden van herbestemming contact op met Norman Vervat via vervat2000@yahoo.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.