Ga naar de inhoud

Uslu opent Nederlands paviljoen Biënnale 2023

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) heeft de Nederlandse inzending voor de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling Biënnale in Venetië geopend. Volgens Uslu kan architectuur de wereld helpen te behouden en beter te maken. Bijvoorbeeld door met ontwerp in te spelen op de grote uitdagingen die voor ons liggen.

In de expositie Plumbing the System van architect Jan Jongert (Superuse Studios) en cartograaf Carlijn Kingma is het Rietveldpaviljoen een proeftuin geworden voor toekomstgericht, circulair ontwerp met een twist. Uslu: “Klimaatverandering is bijvoorbeeld een onderwerp dat ons allen raakt en in het bijzonder een plek als Venetië. De stad drijft op water, maar dreigt er nu in te verdrinken. De proeftuin in het Nederlands paviljoen daagt mensen uit om mee te denken over hoe ontwerp een rol kan spelen bij de aanpak van dit soort problemen”.

Proeftuin alternatieve systemen

Met Plumbing the System speelt het Nederlandse paviljoen in op het Biënnale-thema Laboratory of the Future. Doel is om te demonstreren hoe alternatieve systemen kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst op wereldwijde schaal. Jongerts poging om een systeem te bouwen om regenwater vast te houden – op het dak van het Rietveldpaviljoen zelf – moet inzicht bieden in de kansen en hindernissen daarbij.

In de serie tekeningen Het waterwerk van ons geld vertaalt Kingma (in samenwerking met onderzoekers Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden) het complexe geldsysteem naar een ruimtelijke omgeving met water als metafoor. Ze illustreren zo de werking van het systeem en de diepgewortelde mechanismen die verandering zowel kunnen belemmeren als mogelijk maken. Plumbing the System is tot november te zien.

Inzet creativiteit bij maatschappelijke transities

Nederland staat voor ingrijpende veranderingen zoals de energietransitie, krapte op de woningmarkt, verduurzaming en aanpassingen vanwege wateroverlast en droogte. Makers en instellingen in ontwerpdisciplines zoals architectuur, vormgeving en digitale cultuur kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van deze maatschappelijke opgaven. Ontwerpers hebben de kennis en kunde in huis om met verbeeldingskracht de mogelijke toekomst te laten zien en alternatieven te tonen.

Negen miljoen

Om makers en instellingen te betrekken bij het oplossen van complexe maatschappelijke transities gaat Uslu, zoals aangekondigd in haar hoofdlijnenbrief cultuur, negen miljoen euro investeren in een driejarig programma. Dit programma wordt op het ogenblik door een team ontwerpers en onderzoekers ontwikkeld in de pilot Ontwerpende Aanpak.

Het team organiseert daartoe dialoog- en ontwerpsessies en doet onderzoek naar andere programma’s in binnen- en buitenland. Ook wordt een aantal concepten in de praktijk getest. De bevindingen van de pilot worden verwerkt in een programmavoorstel, dat begin juli wordt aangeboden aan de staatssecretaris.

Foto: Plumbing the System is de titel van de expositie in het Nederlandse paviljoen op de 18e Biënnale in Venetië (foto Christiano Corte).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.