Utrechts Monumentenfonds en cineast Jos Stelling slaan handen ineen

Onder de naam Filmtheater Slachtstraat gaan cineast Jos Stelling en het Utrechts Monumentenfonds de haalbaarheid van een nieuw filmtheater in het voormalige filmhuis ’t Hoogt aan de Slachtstraat 5 te Utrecht onderzoeken.

Vandaag (vrijdag 17 januari) kondigden beide partijen de samenwerking aan. Daarmee blijft naar verwachting de culturele bestemming van het complex in de Domstad behouden.

Van wonen naar cultuur

Aanvankelijk was het idee in het voormalige filmhuis woningen onder te brengen en het minder monumentale deel aan de Slachtstraat te verkopen. Binnen de huidige kaders past een culturele functie echter ook.

“Het is onze droom in ‘t Hoogt een sprankelende herbestemming tot stand te brengen, waarbij het monument behouden blijft en het erfgoed beleefbaar is voor publiek”, zegt Suzan te Brake, directeur van het Utrechts Monumentenfonds (UMF).

De samenwerking met filmregisseur, scenarist en producer Jos Stelling is naar eigen zeggen gebaseerd op de liefde voor de Utrechtse hoofdstad en de cultuur. De komende maanden wordt in eendrachtige samenwerking onderzocht of een businesscase kans van slagen heeft.

Eerste schets

Idee is ‘t Hoogt 6 en 4 bij het Filmtheater te trekken en in de overige panden een culturele invulling te verwezenlijken, waaronder een nieuw op te zetten Museum voor het Kruideniersbedrijf, in aanvulling op de eerdere museumwinkel Betje Boerhave.

Maar er worden meer partijen gezocht. Voor het Filmtheater Slachtstraat zal worden nagegaan of het mogelijk is een extra vloer toe te voegen, waardoor drie filmzalen en een kleine foyer ontstaan. Ook is het voornemen voorzieningen te treffen voor de toegankelijkheid van mindervaliden.

Toevoeging voor de stad

De films en culturele activiteiten in het Filmtheater Slachtstraat zullen volgens Stelling en het UMF vergelijkbaar zijn met die van het Springhaver Theater en het Louis Hartlooper Complex.

Daarmee krijgt Utrecht een fraai netwerk van drie intieme filmhuizen, verspreid over het oude centrum. Ter plekke worden niet alleen bijzondere films vertoond, maar zullen ook verschillende culturele activiteiten plaatsvinden, zoals festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen.

Zo krijgt het bijzondere rijksmonumentale complex na een jaar leegstand een nieuwe functie, waarmee het duurzaam voor de toekomst behouden kan blijven.

Utrechts Monumentenfonds

Het Utrechts Monumentenfonds, een stichting zonder winstoogmerk, zet zich sinds 1943 in voor het wonen, gebruiken en genieten van gebouwd erfgoed in Utrecht, als bijdrage aan de stad en aan de stedelijke samenleving van morgen.

Het UMF wil een vangnet zijn voor erfgoed dat leegkomt, doet aan kennisdeling en zet zich in voor het toekomstbestendig maken van haar monumenten en erfgoed in de stad.

Sociale verhuur

Het grootste deel van de portefeuille van het UMF betreft huizen die sociaal worden verhuurd, waarmee invulling wordt gegeven aan de mogelijkheid voor eenieder in een monumentaal pand te wonen in de binnenstad.

Het UMF kan zijn werk doen dankzij de inzet van vrijwilligers en bijdragen van donateurs. Het fonds heeft een status als landelijk erkende professionele organisatie voor monumentenbehoud. https://my.matterport.com/show/?m=eUivT2ZMYfv

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.