Ga naar de inhoud

Utrechts Monumentenfonds gaat door met ’t Hoogt

De ingewikkelde asbestsanering van voormalig filmtheater ’t Hoogt in Utrecht nadert haar afronding. Voor eigenaar het Utrechts Monumentenfonds (UMF) is echter onduidelijk hoe het daarna verder zal gaan met de transformatie van het rijksmonumentale complex.

Met de gemeente Utrecht bestaat volgens het UMF verschil van inzicht over de impact van een bestemmingswijziging naar wonen op het huidige erfpachtcontract. Op het ogenblik worden alternatieven en tijdelijke oplossingen verkend.

Oorspronkelijk plan

Er ligt een plan klaar ter verwezenlijking van een woonbestemming in de panden waar voorheen filmtheater ’t Hoogt was gevestigd. Dat plan heeft naast cascorestauratie het onderbrengen van huizen als kern.

Er komt een tiental appartementen (van klein tot groot) en een klein kantoor. Verder verhuist het Museum voor het Kruideniersbedrijf van Hoogt 6 naar Hoogt 2. Het museum, gesteund door de food retailsector, kan zo een uitgebreidere en eigentijdser expositie neerzetten.

Medio vorig jaar is de omgevingsvergunning verstrekt en is een deel van het complex (Slachtstraat 5, ook wel bekend als filmzaal 1 en het café/foyer) te koop gezet.

Inmiddels heeft het Utrechts Monumentenfonds voor eigen rekening en risico opdracht gegeven de eerste fase van de werkzaamheden uit te voeren. Het betreft de noodzakelijke sanering van het aanwezige asbest. Vanwege de huidige onzekerheden is Slachtstraat 5 uit de verkoop gehaald.

Verschil van inzicht

Het UMF is sinds najaar 2017 met de gemeente Utrecht in overleg over het erfpachtcontract dat onder de panden van het voormalig filmtheater ligt.

“Helaas kost dat meer tijd dan aanvankelijk gedacht en kunnen we niet ‘full swing’ door met de ontwikkeling,” zegt directeur Suzan te Brake van het Utrechts Monumentenfonds. “Verwezenlijking van ons plan is getemporiseerd en er worden andere mogelijkheden verkend, passend binnen de huidige erfpachtvoorwaarden. Dat zou kunnen betekenen dat het complex weer een culturele functie krijgt, waarin het museum en andere culturele en podium- of theaterfuncties hun plek kunnen krijgen”.

Maar”, aldus Te Brake, “we moeten door. We kunnen het ons niet veroorloven dit unieke rijksmonument dat zo mooi in de stad is gelegen, lang leeg te laten staan. Hierin hebben we een gezamenlijke opgave met het stadsbestuur, dat zich ook inzet voor het lokale erfgoed. We hopen met de gemeente snel tot resultaat te komen, maar zijn niet gevangen in één plan”.

Stichting

Het Utrechts Monumentenfonds, een stichting zonder winstoogmerk, zet zich sinds 1943 in voor het wonen, gebruiken en genieten van gebouwd erfgoed in Utrecht.

Het fonds wil een vangnet zijn voor erfgoed dat leegkomt, deelt zijn kennis in de Domstad en zet zich in voor het toekomstbestendig maken van zijn monumenten en erfgoed. Het grootste deel van de portefeuille betreft huizen die sociaal worden verhuurd, waarmee eenieder de mogelijkheid heeft in het stadshart in een monumentaal pand te wonen. Het UMF kan zijn werk doen dankzij de inzet van vrijwilligers en bijdragen van donateurs.

Foto: ‘t Hoogt in Utrecht (foto André Russcher).

1 reactie op “Utrechts Monumentenfonds gaat door met ’t Hoogt”

  1. Ken het Hoogt nog uit mijn studententijd (1972-78). Hopelijk blijft het pand met haar evt. culturele functie behouden. Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.