Utrechtse archeologen ontdekken oude steenoven

Tijdens de aanleg van een nieuw riool in de buurt Rotsoord is in de stad Utrecht een baksteenoven uit de middeleeuwen ontdekt. De vondst is bijzonder omdat in de Domstad voor het eerst ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven.

De steenoven werd door archeologen van de gemeente Utrecht blootgelegd ter hoogte van Helling 7. Het formaat van de stenen duidt er volgens de lokale overheid op dat de oven in de vijftiende eeuw langs de Vaartsche Rijn in gebruik was.

Op de oevers van dat kanaal ontstond sinds de middeleeuwen vanaf het Ledig Erf een industriële zone met scheepbouwers, pottenbakkers, kalkbranders, tegel-, dakpan- en baksteenfabrieken. De nieuwe ontdekking past volgens de gemeente Utrecht mooi in dat beeld.

Veldoven

In de twee meter brede sleuf is een laag met ongebakken bakstenen aangetroffen die volgens archeologen waarschijnlijk horen bij een zogenoemde veldoven. Dat zijn eenvoudige ovens die met ongebakken stenen werden opgebouwd en na het bakken weer werden afgebroken.

Verder zijn bij de opgraving misbaksels van bakstenen en kuilen met baksteengruis gevonden. Na documentatie van de resten is een deel van de stenen meegenomen voor nader onderzoek.

Wellicht nog meer

De komende tijd wordt verder gewerkt aan de herinrichting van de Helling en komen wellicht meer vondsten tevoorschijn, aldus archeologen van de gemeente Utrecht.

Foto: De ongebakken stenen van een middeleeuwse veldoven. Het rode baksteengruis is afkomstig van een latere veldoven (foto Erfgoed gemeente Utrecht).

1 thought on “Utrechtse archeologen ontdekken oude steenoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.