Van Gogh gestolen uit Singer Laren

In de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart is een bijzonder schilderij gestolen uit museum Singer Laren. Het gaat om Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh. Het werk (olieverf op paneel) maakt deel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan en is een bruikleen van het Groninger Museum.

We zijn diep geschokt, boos en verdrietig. Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars aan de gemeenschap onttrokken. Vreselijk voor het Groninger Museum en Singer Laren, maar vooral voor ons allemaal. Want kunst is er om gedeeld te worden, van te genieten, geïnspireerd te raken en getroost te worden, zeker in tijden als deze. Kunst is van groot belang voor onze cultuur”, verklaart museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm.

Beveiliging volgens protocol

Algemeen directeur Evert van Os op zijn beurt beklemtoont, dat de beveiliging van Singer Laren geheel volgens protocol is. “Een en ander is afgestemd met de verzekeringsexperts met wie Singer Laren op het ogenblik in nauw contact staat“.

Inmiddels is rechercheonderzoek gaande. Daarin werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam.

Tips?

Buurtbewoners in Laren hebben de (mogelijke) daders op hun beveiligingscamera’s wellicht vastgelegd. Mocht dat het geval zijn, deel de beelden – op uitdrukkelijk verzoek van de directies van het Groninger Museum en Singer Laren – via het tipformulier van de politie of telefonisch via 0900-8844. Ook andere relevante informatie is bij de politie welkom.

Foto: Van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, olieverf op paneel, 39 x 72 cm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.