Ga naar de inhoud

Van Gogh Museum in Nuenen gaat uitbreiden

Vincentre in Nuenen heeft het schetsontwerp gepresenteerd voor de uitbreiding van het museum. Het ontwerp van architectenbureau diederendirrix uit Eindhoven is geïnspireerd op de typische bouwstijl van boerderijen uit de tijd dat de wereldwijd vermaarde kunstenaar Vincent van Gogh in Nuenen woonde en werkte.

Het ontwerp van de uitbreiding wordt voorgelegd aan het Team Ruimtelijke Kwaliteit van de lokale overheid. Het is de verwachting dat de bouwwerkzaamheden in 2021 kunnen beginnen en dat de nieuwbouw in het voorjaar van 2022 wordt opgeleverd.

Dankzij de uitbreidingen zal het bezoekersaantal in Vincentre naar het zich laat aanzien de komende jaren verdubbelen en kan het team van 160 vrijwilligers bezoekers (nog) gastvrijer ontvangen.

Succesvolle bestemming

Museum Vincentre is al jaren een succesvolle bestemming voor Van Gogh liefhebbers uit binnen- en buitenland. In het museum ontdekken bezoekers alles over Vincents leven en werk in Nuenen, om vervolgens buiten de talloze locaties te zien die Van Gogh er in zijn tijd schilderde of schetste.

De geplande uitbreiding van het museum voorziet in de behoefte aan extra faciliteiten voor horeca, sanitair, winkel en garderobe, maar vooral tentoonstellingsruimte. De vaste presentatie wordt vernieuwd tot een interactieve beleving, dankzij bijdragen van onder andere het Mondriaanfonds en het Brabant C fonds.

Bovendien zal de nieuwbouw onderdak bieden aan Vincents Lichtlab, een ontdekkingsreis naar licht en kleur en Van Goghs studie daarnaar, die tot stand komt in samenwerking met ASML.

Eigentijdse langskap

Vincentre wordt blijkens het schetsontwerp verrijkt en uitgebreid met een markant nieuw volume, mede gebaseerd op de structuurvisie De Wereld van Van Gogh van de gemeente Nuenen. De locatie aan het historische lint wordt zo nog meer dé ankerplaats van waaruit plekken uit de tijd van Vincent ontdekt kunnen worden.

De nieuwbouw heeft een huiselijk karakter en symboliseert de voorliefde van de schilder voor het gewone eerlijke leven dat ook terug te zien is in zijn landschappen en portretten.

In het ontwerp van diederendirrix is het dorpse en Brabantse, met zijn typerende schaal van belang. Niet door letterlijke imitatie van de stijl uit die periode, maar door een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij, wordt volgens het architectenbureau de relatie tussen de kunstenaar en zijn voormalig thuis nieuw leven ingeblazen.

Vincents erfgoed in Brabant

Museum Vincentre en de stichting Van Gogh Village Nuenen maken deel uit van de Van Gogh Sites Foundation, de Brabantbrede samenwerking tussen partijen die zich onder de vlag Van Gogh Brabant inzetten voor behoud en ontwikkeling van het Brabantse Van Gogh erfgoed.

De aanpak van Vincentre in Nuenen zal naar verwachting een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de regio voor bewoners, ondernemers en bezoekers. De provincie Noord-Brabant investeert meerjarig in het project Van Gogh Brabant en wil zo de maatschappelijke en economische betekenis van het erfgoed vergroten.

“Kleine dingen goed doen is een stap om grote dingen beter te doen”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Eric de Bie (Erfgoed), die daarmee Vincent van Gogh zelf aanhaalt. “Het ontwerp voor de uitbreiding van Museum Vincentre is van dusdanige kwaliteit dat het Nuenen, het Van Gogh Nationaal Park en Brabant aantrekkelijker maakt”.

Geldschieters

De uitbreiding van Vincentre is mogelijk dankzij bijdragen van de gemeente Nuenen, de provincie Noord-Brabant, de Regio Deal Brainport Eindhoven, regionaal bedrijfsleven, fondsen en particulieren.

Zie ook de presentatie van Rob Meurders, creatief directeur/partner van architectenbureau diederendirrix, op youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.