‘Van Goghvilla’ Bussum misschien toch monument

De bedreigde Van Goghvilla aan de Regentesselaan te Bussum wordt waarschijnlijk toch monument. De gemeente Gooise Meren begint een procedure om het woonhuis te behouden. Het bijzondere pand is vanaf nu (dinsdag 7 juli) in ieder geval beschermd tegen sloop.

Bekende namen als Herman Pleij, Taco Dibbits, Rudolf Geel, Ton Koopman, Paul Rem, Emilie Gordenker, Wim Pijbes en vele anderen riepen de lokale overheid begin juni in een open brief op kaalslag te voorkomen.

Historie

De Van Goghvilla is gebouwd door Jo Bonger die getrouwd was met Theo, broer van Vincent. Zowel de schilder als zijn broer stierf in 1891. Weduwe Jo van Gogh-Bonger hertrouwde met Johan Cohen Gosschalk.

Jo verhuisde al in 1891 naar Bussum naar de Koningslaan, waar zij begon met de verkoop van tekeningen en schilderijen van haar overleden zwager. In 1901 lieten Jo en Johan de villa aan de Regentesselaan bouwen, waar Jo doorging met de verkoop van schilderijen en het organiseren van verkooptentoonstellingen.

Raad in grote meerderheid voor behoud Van Goghvilla Bussum na actie Heemschut

Biografie

Ruim een eeuw later staat Jo Bonger weer volop in de belangstelling vanwege het verschijnen van de biografie Alles voor Vincent – het leven van Jo van Gogh-Bonger.

De villa in Bussum is in opdracht van Jo en haar tweede man Johan Cohen Gosschalk neergezet. Uiteindelijk hebben zij, Johan en zoon Vincent slechts van 1901 tot 1904 in het huis aan de Regentesselaan gewoond. Wel bleef de villa tot 1978 familiebezit, maar het onderkomen werd verhuurd.

De schilderijen die ingenieur Vincent van Gogh (zoon van Jo) tot zijn dood in bezit had, vormden de startcollectie voor het Van Goghmuseum in Amsterdam. De villa zelf is ontworpen door Willem Bauer, die ‘in duidelijk verband staat’ met de Walden kolonie in Bussum.

Walden

Walden was de naam van een commune, die psychiater en schrijver Frederik van Eeden (1860–1932) in 1898 op het landgoed Cruysbergen in de wijk Het Spiegel oprichtte.

De (tuinbouw)kolonie was onder meer gebaseerd op gemeenschappelijk grondbezit. De kolonie deed ook dienst als rustoord voor psychiatrische patiënten. Tussen de intellectuele stichters en de aanvankelijk enthousiaste arbeiders in de leefgemeenschap boterde het vaak niet. Al snel kwam er een sarcastisch acroniem voor Walden: ‘Waar Allen Luieren, Daar Eet Niemand’.

De opzet mislukte door zakelijk wanbeheer en verduistering door inwoners. Na eerst nog te zijn veranderd in een verbruikscoöperatie, ging Walden in 1907 failliet.

Heemschut

Erfgoedvereniging Heemschut vroeg voor de Van Goghvilla in Bussum eerder al de monumentenstatus aan. Maar die actie dreigde te sneuvelen. Na de open brief van de prominenten pleitte een ruime meerderheid van de gemeenteraad van de Gooise Meren alsnog voor de monumentenstatus van het pand

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.