Van Heeswijk architecten wint selectie station Geldermalsen

Hans van Heeswijk architecten heeft de hoogste totaalscore gehaald in de besloten competitie voor het ontwerp van nieuwe entrees en een reizigerstunnel voor station Geldermalsen. De publieksstem heeft de doorslag gegeven.

De zogenoemde Lingense Alliantie – een samenwerkingsverband van ProRail, Dura Vermeer en Mobilis – en de gemeente West Betuwe nodigden vier architectenbureaus uit voor het maken van een ontwerp. Die zijn onlangs gepresenteerd aan inwoners van Geldermalsen.

De bewoners spraken hun voorkeur uit voor het ontwerp van Van Heeswijk. Daarna hebben de juryleden, bestaande uit vertegenwoordigers van bureau Spoorbouwmeester, ProRail en de Lingense Alliantie, individueel op basis van zorgvuldige weging van de criteria hun oordeel gegeven.

Volgens de vakjury is het winnend ontwerp contrasterend in kleur en materiaal met het monumentale stationsgebouw, maar passend in aandacht voor details, materialen en proporties. “Het is een mooi opvallend en zelfverzekerd ontwerp, het houten plafond in de tunnel voorkomt dat het allemaal te koel en zakelijk wordt”.

Van oud naar nieuw

Station Geldermalsen is in 1886 neergezet als overstapstation. Het gebouw is in 2017 zorgvuldig gerestaureerd.

De toegang voor reizigers vanuit Geldermalsen is door de oorspronkelijke opzet als overstapstation volgens Hans van Heeswijk nooit optimaal geweest. De aanleg van twee nieuwe perrons, een reizigerstunnel en twee nieuwe entrees moet daar verandering in brengen.

De twee witte luifels nodigen de reiziger aan beide zijden op heldere wijze uit naar de twee station entrees en de nieuwe tunnel. De luifels vormen meteen ook de perronoverkapping van de nieuwe perrons. Door de ranke opzet blijft het doorzicht op het monumentale stationsgebouw volgens Van Heeswijk zoveel mogelijk behouden.

Allure en warme uitstraling

De hoogwaardige materialen in de reizigerstunnel geven de nieuwe toegang allure en het houten plafond zorgt voor warme uitstraling en een goede akoestiek.

In de monumentale stationsoverkapping worden lichtstroken geplaatst, waardoor daglicht tot op de bodem van de tunnel komt. Daardoor ontstaat bij de trapopgang vanuit de tunnel naar het perron een prettige lichte ruimte.