Van landbouwschuur tot duurzaam restaurant

Na de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis tot hotel, restaurant en evenementenlocatie in 2016 is nu ook de herontwikkeling van de boerderij van Parc Broekhuizen in Leersum voltooid. Het gesloten gebouw is getransformeerd tot restaurant voor bezoekers van het landgoed.

De boerderij, vermoedelijk uit de 15e eeuw, behoort tot de oudste opstallen van het landgoed. De afgelopen decennia is het vervallen pand grotendeels opnieuw opgebouwd, maar zijn bijzondere historische elementen bewaard gebleven: de oorspronkelijke gemetselde voorgevel, de binnenwanden en een grote schouwpartij.

Braaksma & Roos Architectenbureau heeft die elementen bij de herontwikkeling gekoesterd en weer een prominente plek in het ontwerp gegeven. De nieuwe, traditionele houten kapconstructie versterkt het historisch-ambachtelijke karakter.

Verbinding boerderij en moestuin

De boerderij had van oudsher een verbinding met de moestuin en de vijver, die bij de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis in 2016 al in oude luister waren hersteld.

Met de transformatie tot horeca is de link met de moestuin versterkt; restaurant LOF is zelfvoorzienend en serveert wat er in eigen tuin groeit.

Van gesloten naar transparant

 De nieuwe transparante serre opent het gebouw naar de tuin. De inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de typologie van de plantenkas die vroeger tegen de boerderij heeft gestaan.

Ook aan de voorzijde zijn de gesloten metselwerk gevels geopend. De nieuwe hoge glazen ramen en puien zijn strak in het metselwerk gezaagd en rondom afgezet met een antraciet stalen kader dat het karakter van het metselwerk versterkt.

Gasloos restaurant

Het restaurant is volledig van het gas en voorzien van vijf warmte-terugwinunits die de boerderij verwarmen en koelen. Die units zijn naast het gebouw weggewerkt in het groen.

De installatietechniek is volledig in het ontwerp geïntegreerd. Volgens het architectenbureau een complexe puzzel, want het open-keukenconcept vereist flinke installaties.

Passend bij de uitstraling van de houten balken en de ruwe metselwerk wanden in het interieur zijn de installaties meer zichtbaar. In het exterieur zijn ze echter subtiel verborgen; ventilatieroosters zijn onzichtbaar verwerkt in de dakkapellen en de afzuiging van de keuken vindt plaats via de schoorsteen.

Warm, aards en natuurlijk

In het inrichtingsconcept, ontwikkeld door binnenhuisarchitect Judith van Mourik, is het stoere en robuuste karakter van de boerderij gecombineerd met warme, aardse kleuren en natuurlijke materialen zoals leem, zacht bruin leer en hout – van bomen uit het park.

LOF heeft vier eigen sferen; aan de chef’s table in de keuken is plaats voor acht personen, de tuinkamer in de serre biedt uitzicht op de moestuin, de historische opkamer heeft mogelijkheden voor private dining en de keukenkamer is gelegen in de open hoge ruimte voor de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.