Van Natuurmonumenten naar NOC*NSF

Marc van den Tweel stapt per 1 oktober officieel over van de vereniging Natuurmonumenten naar NOC*NSF. Hij volgt Gerard Dielessen op, die de sportkoepel na elf jaar verlaat wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Van den Tweel was bij Natuurmonumenten sinds 2013 algemeen directeur.

De nieuwe topman van sportend Nederland treedt al in de zomer in dienst zodat de overdracht van taken na de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo goed kan worden voorbereid.

Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem laat Van den Tweel bij Natuurmonumenten een vereniging ‘in topconditie’ achter. “Hij heeft onze organisatie geïnspireerd en vernieuwd, steeds de blik naar buiten gehouden en veel kansen voor de natuur zelf gecreëerd en gepakt”.

Beheerder monumenten

Natuurmonumenten behoort in Nederland tot de grootste beheerders van monumenten. Haar natuurgebieden herbergen boerderijen, forten, kastelen en landgoederen. Tijdens zijn directeurschap vormde Van den Tweel de vereniging gaandeweg om van instituut naar burgerbeweging.

Hij organiseerde streekconferenties en achterbanraadplegingen waarmee leden hun stem konden laten horen. Onder zijn vleugels kregen de Marker Wadden letterlijk vorm: in het Marker Meer verrees een duizend hectare groot natuurgebied en vogelparadijs. Met FrieslandCampina sloot Van den Tweel een partnerschap waarmee hij de kloof tussen landbouw en natuur overbrugt.

Natuurmonumenten is volgens Dijsselbloem anno nu een huis voor iedereen met een groen hart. Sinds lange tijd stijgt het ledental weer: op het ogenblik 760.000 leden en donateurs en 205.000 kinderen van OERRR.

Uitvoerige procedure

De aanstelling van Van den Tweel bij NOC*NSF volgt na een uitvoerige procedure, ondersteund door Marcel Gasseling van Gasseling Search, waarbij een vertrouwenscommissie met bestuursleden en bondsdirecteuren en de ondernemingsraad zijn betrokken.

Voorzitter Anneke van Zanen – Nieberg: “Ik ben ervan overtuigd dat we met de nieuwe man een krachtige, ervaren en verbindende algemeen directeur aanstellen, die het maatschappelijk belang van sport en bewegen en de belangrijke rol van topsport daarbij, verder zal versterken”.

Loopbaan

Marc van den Tweel (56) heeft circa twintig jaar ervaring als bestuurder. Naast algemeen directeur van Natuurmonumenten is hij toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU).

Voorheen was hij algemeen directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds en directeur marketing en communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. Voor beide fondsen vervulde hij ook internationale functies.

Ondernemend bestuurder

De nieuwe topman van NOC*NSF heeft vooral ervaring op het gebied van belangenbehartiging, verenigingsmanagement en het bouwen van allianties met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

“Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots”, zegt Van den Tweel.

“Sport helpt bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie. Die betekenis samen met de leden en partners van NOC*NSF nóg beter onder de aandacht brengen zie ik als een prachtige uitdaging. Nederland doet het qua topsport fantastisch. Dat niveau moeten we zien vast te houden. Topsport is bovendien ook de aanjager bij uitstek om breedtesport verder te stimuleren, hard nodig in deze tijden van bewegingsarmoede”.

‘Uitstekende opvolger’

Scheidend algemeen directeur Gerard Dielessen noemt Van den Tweel een uitstekende opvolger. “Ik heb hem leren kennen als een ervaren en gepassioneerd bestuurder. Een echte verbinder bovendien. Hij komt bij NOC*NSF in een moeilijke periode”.

De situatie waar Nederland zich bevindt is volgens Dielessen uitzonderlijk. “En dat geldt ook voor de Nederlandse sport met alle coronamaatregelen en het uitstellen van Tokyo 2020. Het is daarom fijn dat Marc al in de zomer bij ons aan boord komt, zodat we samen nog een paar maanden hebben om de overdracht goed te kunnen voorbereiden. Het is in het belang van onze leden en alle sporters in Nederland dat de continuïteit wordt gewaarborgd, zeker in deze lastige periode”.

Foto: Marc van den Tweel (foto Norbert Waalboer).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.