Ga naar de inhoud

Verbouwd klooster Dongen behoudt zorgfunctie

Klooster Maria-Oord in Dongen (Noord-Brabant), later ook huize Terebint genoemd, is onlangs voor de vierde keer in zijn rijke geschiedenis verbouwd. Sinds afgelopen zomer wonen er in plaats van nonnen die rust of geneeskundige zorg nodig hebben, mensen met dementie.

De nieuwe eigenaar, zorgorganisatie Stepping Stones, gunde de verbouwing en inrichting aan Geesink Weusten Architecten uit Arnhem. Dat bureau week bij de inrichting enigszins af van het standaarddecor van andere – ook monumentale – Stepping Stones huizen vanwege de sfeer van het klooster en de fraaie kapel.

Historie

Het klooster kent, net als Dongen zelf met zijn vele monumenten, een lange historie.

In 1939 namen de Franciscanessen het huis Maria-Oord, ontworpen door architectenbureau Gebroeders Oomen uit Oosterhout, in gebruik als ziekenhuis en rusthuis voor de congregatie. De Dongense architect Schellekens verbouwde en vergrootte het huis vervolgens in 1958 en in 1975 volgde opnieuw een uitbreiding.

In januari 2004 vertrokken de laatste zusters naar het moederhuis iets verderop. Het gebouw functioneerde sindsdien onder de naam huize Terebint als verzorgingshuis voor een andere groep Franciscanessen en nu – anno 2018 – heeft het huis dus weer een nieuwe zorgbestemming.

Zorgvilla Gardiaan

De nieuwe naam van het klooster luidt Zorgvilla Gardiaan. De villa maakt onderdeel uit van Stepping Stones Home & Care, een zorgorganisatie die mensen met dementie een sfeervolle en vertrouwde woonomgeving wil bieden.  

Projectmanager René Merison van Geesink Weusten Architecten: “Vaak gaan we bij Stepping Stones huizen voor een huiselijke, ietwat gedateerde sfeer met bijvoorbeeld lambrisering en velours. Dat sluit immers goed aan bij de leefwereld van de cliënten. Bij dit specifieke pand zijn we iets van die lijn afgeweken omdat we de sfeer en het fraaie historische karakter van het klooster die vooral tot uiting komen in de oude kapel, wilden behouden”.