Vernieuwd Museum Arnhem begin 2022 open

Rots Bouw uit Aalten is uitverkozen voor de uitvoering van restauratie en uitbreiding van Museum Arnhem naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects. Verwacht wordt dat het monumentale pand eind 2021 klaar is en dat het vernieuwde Museum Arnhem begin 2022 zijn deuren opent.

Het gebouw aan de Utrechtseweg, in 1873 neergezet als herensociëteit, is pas later in gebruik genomen als museum. De locatie biedt een prachtig uitzicht over de stuwwal, de Rijn en de beeldentuin. Midden in de natuur en toch in de stad.

In het museumgebouw komt een grote nieuwe vleugel met tentoonstellingsruimte. Onder die vleugel zijn kantoren en een depot voor kunst en archeologie voorzien. In het ontwerp is ook een grondige renovatie en vernieuwing meegenomen van het bijzondere pand.

Museum van nu

Museum Arnhem wordt volgens directeur Saskia Bak weer helemaal van deze tijd, aansluitend bij de ambities met grotere tentoonstellingen en veel activiteiten voor publiek.

“De definitieve gunning voor het project zorgt voor een stip op de horizon. Wij zijn nu even een museum zonder muren en zetten in op een innovatief programma waarmee we een potentieel nieuw publiek pogen te bereiken en de verbinding met bezoekers proberen te versterken. We kunnen nu beginnen met het voorbereiden van de presentaties voor het vernieuwde Museum Arnhem”.

Informele ontmoetingsplek

Bak ziet het museum als informele ontmoetingsplek, waarin programma’s worden geboden voor diverse bezoekersgroepen.

Het ontwerp van de architect voorziet in een open gebouw, waarin fijn samenspel is tussen binnen en buiten. De focus ligt op kunst en ruimte voor publieksprogramma’s. De sobere nieuwe expositieruimtes stellen de collectie en de beleving van kunst centraal. Met de grote raampartijen wordt de ligging optimaal benadrukt. Ook de beeldentuin krijgt een belangrijke rol”.

Museum blijft zichtbaar

Om de uitbreiding tot stand te kunnen brengen is het gebouw aan de Utrechtseweg tijdelijk gesloten. Het museum blijft wel zichtbaar met tentoonstellingen en talloze activiteiten in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk op het Sint Walburgisplein 1.

Tot en met 13 oktober is daar Stormy Weather te zien, een tentoonstelling over klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid. Aankomend schooljaar komt Museum Arnhem in de klas met werken uit de eigen collectie, een vernieuwend kunsteducatieprogramma speciaal voor mbo-studenten.

Beeld: Ontwerp Benthem Crouwel Architects.