Verzet tegen woningbouw in ‘de Rietstok’

Gemonde, op 15 autominuten van ’s-Hertogenbosch, behoort tot de gemeente Sint Michielsgestel. Karakteristiek voor het rustige dorp is dat het groen doordringt tot diep in de kern. Aan de zuidoostzijde van Gemonde ligt een van de laatste voorbeelden van een Brabants coulissen-landschap, plaatselijk bekend als ‘de Rietstok’.

‘Rietstok’ is eveneens de benaming van een onverharde weg, met aan weerszijden populieren, die loopt vanuit de oude dorpskern (midden 19e eeuw) bij de kiosk tot ver buiten de bebouwde kom. Deze weg is volgens de historische geografie een waardevolle geografische historische lijn en nodigt dorpsbewoners, maar ook bezoekers van elders, uit tot het maken van een typisch Brabants ommetje.

28 woningen

De gemeente Sint Michielsgestel is voornemens medewerking te verlenen aan een plan dat voorziet in de bouw van 28 woningen aan de Rietstok. Daarvoor wordt o.a. een groot deel van de oude tuin van het pand aan de Dorpstraat 23, dat de status van gemeentelijk monument geniet en uit 1901 stamt, opgeofferd.

Volgens critici verdwijnt met de woningbouw ook voor een groot deel het typische groene karakter van de dorpskern en zou zelfs een stuk van het waardevolle coulissen-landschap moeten worden opgeofferd.

‘Historische vergissing’

Erfgoedvereniging Heemschut zet zich, samen met een groep bezorgde burgers uit Gemonde en andere organisaties in om deze ‘historische vergissing’ te voorkomen.

Een inwoner uit Gemonde omschreef het bouwplan eerder als een ‘steenpuist daar waar de natuur het dorp Gemonde kust’. Zie ook www.rietstok.nl

Foto: Hans Slegers.

 

 

 

1 thought on “Verzet tegen woningbouw in ‘de Rietstok’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.