Vier kandidaten BNG Bank Erfgoedprijs

Almere, Breda, Eindhoven en de Regio Oost Achterhoek zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2022.

De vier sprongen er volgens de jury uit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop zij kunst en cultuur inzetten om de verhalen achter hun erfgoed te vertellen en om verbinding met bewoners en bezoekers te maken.

Thema

De prestigieuze erfgoedprijs heeft met ingang van deze editie een thema. Dit om beter aan te sluiten bij actuele onderwerpen en om nieuwe accenten te kunnen leggen.

De komende aflevering ligt de focus op Erfgoed en kunst. Hoe kunnen kunst en erfgoed elkaar inspireren, en hoe versterken de twee domeinen elkaar?

Het thema biedt naar het inzicht van de organisatie verschillende perspectieven. Bijvoorbeeld, hoe verbindt een gemeente (en de lokale erfgoedgemeenschap) erfgoed met kunst? Hoe kunnen de kunsten bijdragen aan het zichtbaar maken en doorgeven van dat erfgoed? Is het erfgoed richtinggevend voor het gemeentelijke kunst- en cultuurbeleid, en zo ja, hoe?

Enthousiast

Volgens voorzitter Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, is de jury enthousiast over de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen.

“Het werken met een thema heeft geleid tot een nieuwe impuls, met verrassende kandidaten en een nog interessanter selectieproces voor ons als jury”.

Gemeenten konden zich aanmelden of werden aangedragen door leden van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.

Goede voorbeelden delen

De BNG Bank Erfgoedprijs lauwert gemeenten die het best met hun erfgoed omgaan en daar hun inwoners bij betrekken.

Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met de award goede voorbeelden delen om andere gemeenten te inspireren. De prijs (25.000 euro groot) wordt sinds 2010 uitgereikt.

De vier genomineerden voor de editie 2022 kunnen de komende periode incognitobezoeken verwachten. Zij krijgen de gelegenheid zich in een pitch te presenteren.

Wie met de eer gaat strijken wordt op 2 juni bekend gemaakt tijdens een symposium, georganiseerd door de Drentse gemeente Noordenveld, de laatste winnaar van de jaarlijkse prijs.

Foto: Vertegenwoordigers van Noordenveld, winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2020, poseren samen met de genomineerde gemeenten Appingedam en Alkmaar bij de uitreiking op Landgoed Middachten, gemeente Rheden (foto Adinda van Wely).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.