Ga naar de inhoud

Vierkant van Maurits na eeuwen weer zichtbaar

Het ligt al bijna 400 jaar onzichtbaar in het Mastbos onder Breda. Maar bijna niemand kende het vierkant dat Prins Maurits er in 1625 aan liet leggen. Nu is het weer zichtbaar, door de Belvédères die op de vier hoekpunten zijn aangebracht.

In 1625 bestond het oorspronkelijke Mastbos net 100 jaar, als klein bos rond het diagonale ‘Eeuwig Laantje’. Vier jaar eerder, in 1621, liet prins Maurits, heer van Breda en eigenaar van het bos, de landmeters Jacob Lips en Pieter Dou een kaart maken van het gebied tussen de vesting Breda en het dorpje Galder. Dat werd in 1625 een prachtige kaart die onlangs opnieuw is uitgebracht en voor een grijpstuiver te koop is.

Het vierkant omsloot het grootste deel van het oorspronkelijke bos, de kopers konden aan de slag. De landmeters beschreven hoe dit vierkant, met vier zijden van elk ongeveer 1.300 meter, er uiteindelijk uit zou moeten zien.

Brede lanen of wallen

Het moesten brede lanen of wallen worden, geflankeerd door bomen en sloten. Op den duur is het grootste deel tot stand gebracht. De wallen en lanen bestaan nog steeds, zij het hier en daar in verval. Nog één traject van een paar honderd meter, aan de noordkant, is door het bos ingepikt.

Dankzij inspanningen van jurist en historicus Ben van der Veer is het grootste deel van het vierkant nu weer zichtbaar. Hij blijft er bij eigenaar Staatsbosbeheer voor pleiten dat ook het laatste ontbrekende stuk weer vrijgemaakt zal worden.

Belvédères

De Belvédères zijn door Evelien van der Peijl gemaakt van hout en van acrylaat, in een kleur die verwijst naar het Huis van Oranje-Nassau.

Samen vormen de kunstwerken een eigentijdse, artistieke markering van het Vierkant van prins Maurits. Ze geven nieuwe inhoud en betekenis aan het klassieke begrip ‘Belvédère’; bakens in het bos, bakens in de tijd.

In zijn editie van februari 2023 etaleert magazine MONUMENTAAL het complete verhaal over de geschiedenis en herontdekking van het Vierkant van Maurits.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.