Vijf molens in de race voor Molenprijs 2021

Vijf molens strijden dit jaar om de nationale Molenprijs 2021 ter waarde van 75.000 euro. Met dat bedrag kan een droom van de molenaar in vervulling gaan. De uitdaging voor de kandidaten is zoveel mogelijk stemmen te werven.

De winnaar gaat met de hoofdprijs naar huis, de andere molens krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Elke stem levert dus geld op. Het publiek kan stemmen kan vanaf woensdag 8 september om 10.00 uur tot vrijdag 1 oktober 12.00 uur via www.molenprijs.nl

Organisator de Vereniging De Hollandsche Molen zet zich met financiële steun van de VriendenLoterij (voorheen Bank Giro Loterij) al bijna een eeuw in voor het behoud van de ruim 1.200 nog werkende molens in Nederland.

MONUMENTAAL zet de vijf genomineerden op een rij.

Koenders Möl in Braamt (Gld)

Koenders Möl is al bijna 150 jaar in de familie. Na het overlijden van de laatste molenaar Koenders stond de maalderij tot verdriet van het dorp Braamt heel lang stil. Nicht Betsy Wezendonk, die samen met haar man Harry de molen overnam, is druk bezig het bouwwerk geheel te restaureren. Zodra dat karwei klaar is, hopen ze bij de molen een bezoekerscentrum te bouwen, waar streekproducten worden verkocht en waar wandelaars van het Pieterpad, dat langs de molen loopt, even kunnen uitrusten. Harry Wezendonk: “We gaan het weer gezellig maken”.

Bovenmolen G in Schermerhorn (NH)

Zonder de stoere poldermolens die bijna 400 jaar geleden de polder hebben drooggemalen was de Schermer er niet geweest. De 11 overgebleven molens zijn dus de trots van de Schermer. Bovenmolen G verloor in juli van dit jaar door metaalmoeheid een wiek. Een dure restauratie is noodzakelijk, dus doet de Schermer Molenstichting er alles aan voldoende geld bij elkaar te krijgen. Molenaar Fred Oudejans: “Als we de prijs winnen kunnen we weer wat geruster naar bed”.

Houtzager De Otter in Amsterdam (NH)

Houtzaagmolen De Otter, die in 1630 is neergezet, was de eerste van de 82 houtzagers aan de rand van het groeiende Amsterdam. De buurt heet nog steeds de Houtzagersbuurt, maar bijna vierhonderd jaar later is De Otter de laatste molen die nog aan dit unieke stuk geschiedenis herinnert. Molenaar Roel Gremmer: “Onze droom is de monumentale droogloodsen op het molenerf weer precies zo op te bouwen als ze waren en er een museum in te huisvesten. Zo kan iedereen leren over de geschiedenis van de molen en de stad en kunnen oude ambachten herleven. We werken al jaren met man en macht aan het terrein. Met de Molenprijs kunnen we de wind in de wieken houden en onze ambitieuze plannen in een stroomversnelling brengen”.

Molen Johanna in Huijbergen (NB)

‘De parel van de Brabantse Wal’ is de liefdevolle bijnaam van Molen Johanna in Huijbergen. Elke woensdag draait de molen en wordt er meel verkocht. Voor het geven van een rondleiding zijn molenaars Theo Sanders en Judo Goris altijd te porren. “Er is zoveel te vertellen over deze molen, over de streek en over de natuur hier. Wij willen graag een educatiecentrum naast de molen plaatsen om nog meer mensen te laten meegenieten van deze bijzondere plek”.

Poldermolen De Dellen (Gr)

Toen een van de roeden van De Dellen met een enorme knal afbrak schudde de hele molen zo hard dat zelf de oude klok er van stilviel. Molenaar André Schuthof “De wijzers staan nog steeds op de tijd dat het gebeurde. Ik zet ze pas weer in beweging als ook de wieken weer draaien”. Het gebeurde bij rustig weer in september 2020, dus De Dellen staat er al een jaar treurig bij zonder wieken. Maar als het aan de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen ligt duurt dat niet lang meer. Voorzitter Reint Huizenga: “Het zou fantastisch zijn om de Molenprijs te winnen. Natuurlijk allereerst om De Dellen te herstellen. Maar ook als kroon op al het vele werk dat al is verzet door onze vrijwilligers”.

Stemmen

Via molenprijs.nl kan iedereen (vanaf 18 jaar) stemmen, van woensdag 8 september, 10.00 uur tot vrijdag 1 oktober 2021, 12.00 uur. De molen met de meeste stemmen wint. Op woensdag 13 oktober 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Foto: Een van de vijf genomineerden voor de Molenprijs 2021 is Koenders Möl in Braamt (Gld). De award stelt een moleneigenaar in staat een molen te herstellen of te verfraaien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.