Vijfde Internationale Iconic Houses congres in teken moderne architectuur

Modernisme aan de Oostkust – Philip Johnson en de Harvard Five is het thema van het 5e Internationale Iconic Houses congres van 15 – 18 mei in Dolce Norwalk in Norwalk, USA.

In de jaren veertig vestigde een groep van vijf moderne architecten van Harvard zich, geïnspireerd door Walter Gropius en de Bauhaus-ideeën over architectuur, in het landelijke plaatsje New Canaan, in Connecticut, waar hun experimentele modernistische woonhuizen het slaperige New England opschudden.

Het informele netwerk van de architecten Marcel Breuer, Eliot Noyes, Landis Gores, John Johansen en Philip Johnson werd later bekend als de Harvard Five. Sprekers bieden tijdens het congres inzicht in de rol van architect Philip Johnson en de Harvard Five in de 20e eeuw.

Spannend

Het spannende driedaagse evenement met veel exclusieve tours naar particuliere woningen in en om New Canaan brengt de eigenaren, directeuren en conservatoren van ‘s werelds iconische moderne museumwoningen samen om te praten over hoe museumwoningen in de toekomst functioneel en levendig zijn te houden.

Keynote spreker is Terence Riley, architect en voormalig chief curator Architecture & Design aan het Museum of Modern Art in New York (1991-2006), waar hij kritische tentoonstellingen organiseerde over historische figuren en hedendaagse architecten. Veder komen o.a. aan het woord Hilary Lewis, creative director en chief curator van The Glass House; architecten/auteurs Stover Jenkins (The Houses of Philip Johnson) en Bill Earls (The Harvard Five in New Canaan) en Fred Noyes, architect en zoon van Eliot Noyes.

Tweede hoofdthema

Tweede hoofdthema van het congres gaat over conische huizen in Latijns-Amerika, bedoeld om betrokkenheid en samenwerking te bevorderen en de banden tussen Noord-Amerika, Europa en Latijns-Amerika te versterken.

Verder is het de bedoeling museumwoningen die het goed doen en huizen die worden bedreigd met sloop of sluiting op de radar te brengen.

Keynote speaker hier is Jorge Francisco Liernur. Als hoogleraar aan de Torcuato Di Tella Universiteit in Buenos Aires was Liernur ook co-curator van MoMA’s recente tentoonstelling en boek Latin America in Construction: Architecture 1955–1980.

In zijn lezing zal hij uitleggen hoe het modernisme zich ontwikkelde in het woningontwerp in Latijns-Amerika. Overige sprekers vertegenwoordigen o.a. museumwoningen uit Brazilië: Renato Anelli over Lina Bo Bardi’s Casa de Vidro; en Catalina Corcuera Cabezut, directeur van Casa Luis Barragán in Mexico. Zij geven voorbeelden van hun strijd om te overleven of hun strategieën voor succes.

Ontmoeting

Het congres is bedoeld voor iedereen die van de architectuur van 20e eeuwse woonhuizen houdt. Ontmoet gepassioneerde erfgoed professionals uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Cape Cod, Sydney, Rusland, Los Angeles, Tokio en verder, die de museumwoningen managen van architecten als Wright, Gropius, Breuer, Eames, Melnikov, Le Corbusier, Mies en anderen.

Het volledige programma en boekingsinformatie staan op https://www.aanmelder.nl/ihc2018

Foto: The Glass House, Philip Johnson, 1949 (foto Michael Biondo).