Ga naar de inhoud

Vlaams minister huldigt nieuw erfgoeddepot in

Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed) bracht gisteren (maandag 15 november) een werkbezoek aan het Provinciaal Archeologisch Depot, dat van de Boomgaardstraat naar de Noordersingel in Borgerhout is verhuisd.

Tegelijk met de inhuldiging van het nieuwe depot door de bewindsman en verantwoordelijk gedeputeerde Luk Lemmens, werd de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Overheid en de provincie Antwerpen ondertekend.

Hierdoor wordt de erkenning sedert 2015 van het Provinciaal Archeologisch Depot als onroerend erfgoeddepot verlengd. Het depot bevat archeologische vondsten van 46 steden en gemeenten in de provincie.

Duurzame oplossing

Het depot biedt een duurzame oplossing voor de wettelijk verplichte bewaring, beheer en ontsluiting van ensembles afkomstig van archeologisch onderzoek, zoals archiefstukken, vondsten en monsters.

Het provinciaal bestuur coördineert het overleg met de andere drie erkende onroerend erfgoeddepots: Antwerpen, Mechelen en Noorderkempen. Hierdoor is een duurzame bewaarplaats voor vondsten uit alle gemeenten van de provincie verzekerd.

Voor de periode 2016-2021 is een samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid ondertekend en een jaarlijkse subsidie voorzien. Inmiddels is een nieuwe aanvraag 2022-2027 om geldelijke steun bij het agentschap Onroerend Erfgoed ingediend en aanvaard. Met het vernieuwde samenwerkingscontract 2022-2027 is de erkenning van het erfgoeddepot bestendigd.

Optimale bewaring

“Onroerend erfgoeddepots zijn bewaarplaatsen voor archeologische vondsten en onderdelen van beschermd erfgoed. Deze depots zorgen voor optimale bewaring van archeologische ensembles”, verklaart minister Diependaele.

“De depots hebben verder aandacht voor educatie en publiekswerking. Zo zorgen ze in Vlaanderen voor een breed draagvlak voor archeologie. Daarom ben ik ook tevreden dat we de samenwerking met dit depot net verlengd hebben tot 2027, Vlaanderen draagt er op jaarbasis 80.000 euro aan bij”.

Professionalisering

Volgens Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed, heeft het depot in de afgelopen periode sterk ingezet op professionalisering.

“De locatie in de Boomgaardstraat begon krap te worden. Aangezien de provincie Antwerpen volop de kaart van dit aspect van archeologische erfgoedzorg trekt, investeerden we in de inrichting van een nieuwe locatie die ruimschoots voldoet aan het voor erfgoeddepots geldende Plan van Eisen. Vandaag is bijna letterlijk de laatste verhuisdoos in de rekken gezet. Onze medewerkers brengen nu verder de ‘inhuizing’ op orde. Ik kan al wel verklappen dat we in het voorjaar van 2022 een opening houden voor de sector én dat we op de Archeologiedagen einde mei ook het grote publiek de kans geven onze werking beter te leren kennen”.

Foto: Minister Matthias Diependaele en gedeputeerde Luk Lemmens bij een archeologische kijkkast (foto Stefan Dewickere).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.