Meteen naar de inhoud

Vlaanderen: miljoen voor twaalf circusprojecten

  • 20 juni 2022

Twaalf circusprojecten in Vlaanderen kunnen een projectsubsidie tegemoet zien. Dat heeft Jan Jambon, de Vlaamse minister van Cultuur, beslist. De organisaties kunnen met het subsidiegeld vanaf 2023 een nieuwe creatie van de grond tillen. In het totaal gaat het om 925.783 euro.

Van de gesubsidieerde organisaties zijn er acht die kozen voor een project met een duurtijd van meer dan een jaar. Bij andere betreft het een traject van drie jaar.

Jaarlijks

Met de projectsubsidies wordt uitvoering gegeven aan het Vlaamse circusbeleid waarvoor het Circusdecreet van 1 maart 2019 het regelgevend kader is. De subsidieronde voor projecten ‘creatie en spreiding’ wordt jaarlijks voorzien.

Op die manier wordt volgens Jambon opnieuw stevig geïnvesteerd in de verdere groei en bloei van het Vlaamse circus, dat behoort tot het erfgoedlandschap. Vlaanderen wil met de projectondersteuning voor creatie en spreiding kansen creëren voor circusartiesten en -gezelschappen zodat die tijd en ruimte krijgen om te werken aan een nieuwe circuscreatie en er een spreidingsplan voor uit te werken.

Jambon zegt verheugd te zijn een grote verscheidenheid aan nieuw circuswerk te kunnen ondersteunen. “Het gaat hoofdzakelijk om gezelschappen die al enige tijd deel uitmaken van het Vlaamse circusveld of die opnieuw opduiken”.

Uiteenlopend

De projecten zijn uiteenlopend op het vlak van vorm, locatie, materiaalkeuze en uitvoering. Opvallend is dat twee gezelschappen het cabaret onder het stof vandaan halen, ieder op eigen manier.

Twee andere gezelschappen kwamen tijdens hun artistiek (voor)onderzoek uit bij bouwmaterialen. Met die alternatieve circusobjecten maken zij beide een heel andere voorstelling.

Treffend is de grote afwisseling in locaties waar de voorstellingen plaatsvinden: ze worden voor jong en oud gebracht in de publieke én private ruimte, zowel binnen als buiten, in een tent maar ook in een black box.

Sectordag

Dat er van alles beweegt in het Vlaamse circuslandschap blijkt ook op de sectordag die vandaag, maandag 20 juni, plaatsvindt in Gent. Het Circuscentrum zet zijn deuren wijd open en gaat met spelers uit de sector in gesprek. Zo maken ze collectief de stand van zaken op.

Tegelijk werpen ze een blik op de toekomst om te bekijken wat de belangrijkste kennisnoden en evoluties zijn binnen het circuslandschap. Denk daarbij aan duurzaamheid, veiligheid, inclusie en professionalisering.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: