VN 75 jaar: Werelderfgoed kleurt blauw

Vanaf vandaag (maandag 19 oktober) tot zaterdag 24 oktober is een groot aantal Werelderfgoederen in Nederland, als ook andere gebouwen en objecten, blauw verlicht ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN).

Al driekwart eeuw zetten de VN zich in voor vrede en vrijheid. Respect voor elkaars cultuur en behoud van elkaars erfgoed ziet de internationale organisatie als essentieel voor een vreedzamere wereld.

De verschillende erfgoedlijsten van UNESCO (Werelderfgoed, Immaterieel erfgoed, Memory of the World) weerspiegelen die rijkdom aan cultuuruitingen, iconische gebouwen en historische gebeurtenissen.

Het overal op aarde blauw verlichten van belangrijke gebouwen maakt duidelijk dat we onderdeel uitmaken van één wereldgemeenschap en daar hoort het Nederlandse Werelderfgoed bij.

UNESCO ook 75 jaar

Het jubileum van de Verenigde Naties betekent ook 75 jaar UNESCO. De Nederlandse Unesco Commissie moedigde daarom al het UNESCO-erfgoed in het land aan om tot 24 oktober in een blauw spotlicht te staan.

De Werelderfgoederen Schokland en omgeving, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, de Van Nellefabriek in Rotterdam en de Stelling van Amsterdam doen mee, maar ook instellingen die een UNESCO ‘Memory of the World’-collectie herbergen, zoals Bibliotheek Ets Haim in Amsterdam en het Eye Filmmuseum, eveneens in Amsterdam.

Kaart

Initiatiefnemer van het project is de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties. Zij houdt een kaart bij van objecten en gebouwen die blauw verlicht worden. Kijk op www.vn75.nl/kaart.

Foto: Rietveld-Schröderhuis, Utrecht (foto Stichting Werelderfgoed Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.