VOC-schip vijf maanden weg

VOC-schip Amsterdam gaat op 7 september voor vijf maanden het dok in. Het schip, een replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam die al sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt, behoeft groot onderhoud. Op het ogenblik wordt iedere acht minuten water uit het schip gepompt, om te voorkomen dat het volloopt. Om de publiekstrekker te behouden is een crowdfundingsactie begonnen teneinde de laatste 50.000 euro op te halen die nodig zijn.

Tijdens de dokbeurt meert van 12 september tot en met maart 2021 de Clipper Stad Amsterdam aan bij Het Scheepvaartmuseum.

Gespreksobject

Vanwege de sterke verbintenis met de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie en de zeventiende eeuw, is het VOC-schip een belangrijk onderdeel van de publieksprogrammering van Het Scheepvaartmuseum.

Bovendien is de Amsterdam een educatieobject waarmee verhalen uit de geschiedenis onder de aandacht worden gebracht, zoals de verstrekkende gevolgen van slavernij, slavenhandel, overzeese oorlogsvoering en kolonialisme.

Na de dokbeurt presenteert Het Scheepvaartmuseum verschillende nieuwe perspectieven op de geschiedenis van het schip.

Dokbeurt

Ondanks dat de Amsterdam niet vaart, is wekelijks onderhoud nodig. Verder staat één keer in de 10 jaar groot onderhoud gepland, dat de komende vijf maanden gaat plaatsvinden.

Daarbij worden zwakke plekken gerepareerd en waterdicht gemaakt door naden te breeuwen, houtrot op te sporen en aangetast materiaal te vervangen. De masten worden vervangen en het schip krijgt een nieuwe laag lak en verf.

Crowdfunding

Een groot deel van de kosten voor restauratie draagt Het Scheepvaartmuseum zelf. Dat is echter niet genoeg om alle noodzakelijke werkzaamheden te kunnen verrichten. Daarom heeft het museum een crowdfundingsactie opgezet om de laatste halve ton rond te krijgen.

Met dat bedrag kan het schip waterdicht worden gemaakt en worden werkzaamheden verricht om de binnenkant te conserveren. De crowdfundingspagina is te bekijken op voordekunst.nl/scheepvaartmuseum.

Afvaart

De ‘Amsterdam’ ligt nog ruim een week aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum voordat hij voor vijf maanden naar het dok gaat. De laatste bezoekdag voor publiek is woensdag 2 september 2020.

Vervolgens wordt hij klaargemaakt voor vertrek. In de nacht van zondag 6 op maandag 7 september vaart het schip naar de Oranjewerf in Amsterdam-Noord, waar de werkzaamheden beginnen.

Clipper Stad Amsterdam

Van 12 september 2020 tot en met eind maart 2021 ligt de Clipper Stad Amsterdam aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Het schip is in die periode elke woensdag en zondag geopend van 11.00 uur -16.00 uur  (een geldig identiteitsbewijs is verplicht).

De clipper is ook toegankelijk op speciale weekeinden zoals 12-13 september (openingsweekeinde), 19-20 september (Open Monumentendag) en 3 en 4 oktober (Weekend van de Wetenschap).

In samenwerking met de Clipper Stad Amsterdam ontwikkelt Het Scheepvaartmuseum een publieksprogramma. Meer over bezoekdata en -tijden, het schip en de programmering staat op hetscheepvaartmuseum.nl/clipper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.