Ga naar de inhoud

Vondst resten zeldzame toren Genneper Huys

Verscholen achter bomen en onder struiken ligt, aan de monding van de Niers en de Maas, in de gemeente Gennep de ruïne van de ooit imposante burcht het Genneper Huys. De rijksmonumentale ruïne op grondgebied van Staatsbosbeheer is volledig opgenomen door de natuur.

De restanten raken echter steeds verder in verval. Om na te gaan hoe de ruïne het best behouden kan worden is in september zogenoemd proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Daarbij is een zeldzame vondst gedaan: muurresten van een achthoekige toren uit de 12e eeuw.

Onderzoek

Het proefsleuvenonderzoek, verricht door onderzoeks- en adviesbureau BAAC, geeft inzicht in de staat van muren en funderingen. Maar ook in begrenzingen, samenhang én de ligging van de onderdelen van de burcht.

Door het bepalen van de leeftijd van verschillende muurresten wordt de bouwgeschiedenis in de loop van de tijd duidelijk. Al deze informatie is volgens insiders nodig om een goed plan te kunnen maken voor behoud van de ruïne.

Uitzonderlijk

Het onderzoek heeft veel bruikbare informatie opgeleverd die verder wordt bestudeerd. Al meteen bij het begin is van voornoemde toren tufstenen muurwerk gevonden.

De archeologen Sjaak Mooren en Ingrid Cleijne hadden niet verwacht zoveel nieuwe elementen op te graven. “De vondst van de toren is uitzonderlijk. Normaal zie je ze bij kerken, maar zelden bij kastelen. Daar zijn er slechts een paar van in Nederland en de rest van Noordwest-Europa. Wij denken dat de toren in Gennep ongeveer 15 à 20 meter hoog is geweest, voor die tijd een imposante verschijning. De achthoekige vorm is waarschijnlijk gekozen om indruk te maken. De meeste kasteeltorens zijn immers vierkant, rechthoekig of rond”.

Ligging

Het Genneper Huys ligt op enige afstand van het stadje Gennep. Dat kwam vaker voor in die tijd. Zo is er ruimte om vijanden op afstand te houden en is er een flink schootsveld.

Mooren en Cleijne: “De verdediging is bovendien makkelijker zonder veel boerderijen in de buurt. De strategische ligging aan de Maas bood tal van mogelijkheden en ziet er ook gewoon mooi uit. Er is snel toegang tot water met de Maas en de Niers in de buurt”.

Consolidatieplan

De ruïne van het Genneper Huys is een beschermd archeologisch en bebouwd rijksmonument. De burcht betekent veel voor de gemeenschap van Gennep en de geschiedenis van Zuid-Nederland.

Daarom werken de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de gemeente Gennep, de provincie Limburg en Staatsbosbeheer nauw samen om te komen tot een goed consolidatieplan.

Foto Staatsbosbeheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.