Voormalig Pieter Baan Centrum in de etalage

De openbare inschrijving met uitgebreide voorselectie van het voormalige Pieter Baan Centrum, op een steenworp afstand van het centrum van Utrecht, is van start.

Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE), dat door de plaatselijke overheid is opgesteld in samenwerking met eigenaar Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en het Atelier Rijksbouwmeester, biedt de mogelijkheid op de locatie bovengronds een mix van functies uit te oefenen.

De maximale omvang beloopt 15.500 vierkante meter bruto vloer opperlak (bvo), het totaal van alle verdiepingen inclusief binnen- en buitenmuren.

Kaders

In het programma van eisen zijn de kaders van de nieuwe bestemming vastgelegd. Daarbij geldt voor wonen een maximum van 10.000 vierkante meter bvo en voor cultuur en onder anderen kunstenaars minimaal 3.000 vierkante meter.

Voor maatschappelijke functies is tenminste 500 vierkante meter bvo gereserveerd. Voor horeca en kleinschalige kantoren is respectievelijk maximaal 500 vierkante meter bvo en 1.500 vierkante meter bvo beschikbaar. Daarnaast wordt aan de oever van de nabijgelegen Kromme Rijn een park ontwikkeld.

Bijzondere woonvormen

Het wonen is onderverdeeld in 25 procent sociale huur specifiek voor aandachtsgroepen, onder meer arbeidsmigranten, statushouders en dak- en thuislozen, 10 procent reguliere sociale huur, 30 procent middenhuur en 35 procent vrije sector. Deze verhouding wordt volgens het RVB gemeten in aantallen huizen.

Met het programma voor bijzondere woongroepen wordt aangesloten bij de groeiende behoefte aan wonen voor mensen die moeilijk een huis kunnen vinden, zoals kwetsbare jongeren die vanuit de Jeugdzorg toegroeien naar een zelfstandig bestaan en woningzoekenden die uitstromen uit de maatschappelijke opvang.

Cultuurhistorische betekenis

Het voormalige Pieter Baan Centrum (PBC) wordt aangeboden op Biedboek.nl via – als gezegd – een openbare inschrijving met uitgebreide voorselectie. Het PBC-complex heeft bijzondere cultuurhistorische betekenis. Voorkeur wordt daarom gegeven aan een nieuwe bestemming die deze behoudt.

Op basis van het door de gemeente Utrecht opgestelde programma kunnen geïnteresseerde partijen tot 21 april hun visie op de herontwikkeling indienen. Een selectiecommissie beoordeelt de visies.

Partijen die voldoen aan de minimaal te behalen scores kunnen op 19 september een bod doen op het complex. De condities voor de verkoop en de te volgen procedure zijn te vinden op Biedboek.nl.

Foto: Het voormalig Pieter Baan Centrum (PBC) aan de Gansstraat in Utrecht (foto Biedboek.nl).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.