Ga naar de inhoud

Voormalig PTT-auditorium krijgt oorspronkelijke bestemming terug

Startup Speakers Club vestigt zich in het historische Neherlab te Leidschendam. In het voormalige KPN-gebouw werden vroeger de belangrijkste telecomvondsten van de 20e eeuw gepresenteerd, zoals de uitvinding van het 06-nummer. Dankzij de cultuur-, architectuur- en interieurhistorische waarde staat het gebouw in de top 10 van rijksmonumenten.

Het auditorium verkeert nog in oorspronkelijke staat en is daarmee symbool voor informatieoverdracht. De Speakers Club borduurt naar eigen zeggen op dit thema voort en gaat professionele sprekers en executives opleiden en samenbrengen op de iconische locatie. Met de intrede van de startup in het Neherlab komt een eind aan ruim 15 jaar leegstand.

‘Op slag verliefd’

Medeoprichter Mandy Schild van de Speakers Club woonde in het Neherpark en liep jarenlang langs het auditorium, het gedeelte van het Neherlab dat ooit hoorzaal van PTT-telecom was.

“Toen ik het historische auditorium inliep was ik op slag verliefd. Jaren later heb ik de vergunningen eindelijk voor elkaar en ben ik trotse eigenaar van dit rijksmonument. Het is mijn missie het auditorium in ere te herstellen en sprekend Nederland beter te maken op en vanuit deze plek”.

Coaching

Schild wil met haar programma’s de beste sprekers van Nederland vormen, door mensen professioneel en persoonlijk te coachen op content, design en delivery.

Daarbij staan niet alleen inhoud en vorm centraal, maar is de manier waarop gepresenteerd wordt minstens zo belangrijk. Met een eigen locatie biedt de Speakers Club waarde op alledrie de onderdelen en positioneert het bedrijf zich als ‘De nonnen van Vught’ waar het gaat om presenteren. Coup Group is als partner verbonden voor de renovatie van het historische pand.

NeherLab

Het Dr. Neherlaboratorium, dat in 1955 zijn deuren opende, was het allereerste PTT-gebouw (later KPN) dat niet door de rijksbouwmeester maar door een particuliere architect, Samuel van Embden, werd ontworpen. Het lab is vernoemd naar dr. Lambertus Neher, voormalig directeur-generaal der PTT.

Een belangrijk, maar vergeten deel van het Neherpark is het auditorium. Dit had de afgelopen 15 jaar geen functie.

Conserveren

Schild wil het (rijks)monumentale karakter zo veel mogelijk conserveren om zijn te functie behouden. “Het auditorium is bedoeld om kennis over te dragen. Met de Speakers Club op deze plek, wordt de locatie in ere hersteld”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.