Voormalige synagoge Vriezenveen blijft staan

De voormalige synagoge in Vriezenveen blijft bestaan. De eigenaar wil het bijzondere gebouw slopen, maar de gemeente Twenterand heeft geweigerd daartoe vergunning te verlenen.

Het bescheiden optrekje, sinds 1996 gemeentelijk monument, heeft voor Vriezenveen grote architectuur- en cultuurhistorische waarde. Het gebouwtje, opgetrokken aan het eind van de 19e eeuw, heeft enkele tientallen jaren gefunctioneerd als synagoge. Het pand geldt als voorbeeld van een kleine plattelandssynagoge uit die tijd.

Dergelijke gebouwen zijn als gevolg van de oorlog en (naoorlogse) sloop zeldzaam. De status van gemeentelijk monument verplicht zowel de eigenaar als de betrokken overheid om zich tot het uiterste in te spannen voor behoud van het erfgoed.

In verval

Al jaren is het pand in Vriezenveen in verval en wordt nagedacht over de toekomst. Ook is vaker over sloop en verplaatsing gesproken. De noodzaak daarvan is echter nooit onderbouwd.

Weliswaar verkeert het gebouwtje als gevolg van jarenlange verwaarlozing in matige conditie, maar renovatie is goed denkbaar. Ook zijn door de bescheiden omvang herbestemmingen als wonen of kleinschalige bedrijvigheid kansrijk.

Nieuw gebruik

In vergelijking met veelal grote en rijk gedecoreerde kerkgebouwen is dit gebouwtje volgens kenners eenvoudig aan te passen aan nieuw gebruik. Juist door ook te kiezen voor een functie die past bij het dorp – een functie dus waar vraag naar is – en een bescheiden aanpak van het pand is er veel mogelijk.

Reden voor erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap de gemeente Twenterand enige tijd terug te verzoeken geen medewerking te verlenen aan kaalslag van een van de weinige belangrijke historische monumenten in Vriezenveen. De lokale overheid heeft het advies overgenomen. Daarmee is sloop van de baan.

Foto: De synagoge in betere tijden (foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

1 thought on “Voormalige synagoge Vriezenveen blijft staan

  1. Ik herken dit “probleem”
    Wat doet de gemeente in deze?
    Dank u we vast voro de reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.