Vredespaleis virtueel open voor de hele wereld

Het Vredespaleis in Den Haag, internationaal symbool voor ‘Vrede door Recht’ en een van de meest iconische gebouwen van Nederland, is vanaf vandaag (donderdag 15 juli) open voor bezoekers van overal. Met behulp van geavanceerde technologieën is het mondiale icoon nu 24 uur per dag, 7 dagen per week en in 360 graden door iedereen virtueel te bezichtigen.

Het Vredespaleis huisvest het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en een van de grootste bibliotheken op het gebied van internationaal recht. Gedurende de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 kwamen delegaties uit de hele wereld bijeen om over internationale rechtspraak en ontwapening te onderhandelen. Tijdens die conferentie werd besloten tot de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage, waarvoor het Vredespaleis vervolgens werd gebouwd.

Ook heden ten dage worden in het Vredespaleis, drager van het Europese Erfgoed Label, belangrijke zaken voor de wereldgemeenschap behandeld zoals rechtszaken tussen Iran en de Verenigde Staten, tussen Oekraïne en Rusland of The Gambia versus Myanmar.

Wereldgebouw

“Het Vredespaleis is een wereldgebouw. Het werd door de wereldgemeenschap neergezet en het is vanzelfsprekend om het, nu we over de technische middelen beschikken, ook voor de hele wereld toegankelijk te maken”, verklaart directeur Erik de Baedts van de Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis.

Tijdens de bouw werd landen indertijd verzocht om met monumentale kunstwerken of materialen letterlijk hun steentje bij te dragen. Vandaag de dag zijn in het paleis giften uit meer dan 40 landen te zien.

‘High Dynamic Range’ foto’s

Virtuele bezoekers kunnen de spectaculaire architectuur, het betoverende interieur en alle originele details van het Vredespaleis nu in eigen kring bewonderen. Voor de online tour werden meer dan 400 ‘High Dynamic Range’ foto’s met een 360 graden camera gemaakt en vervolgens met de meest geavanceerde software samengesteld.

Met de virtuele tour speelt de Carnegie Stichting in op de behoefte het paleis toegankelijker te maken. Het bijzondere gebouw is uithangbord van Den Haag als ‘Internationale stad van Vrede en Recht’.

Tegelijkertijd is het geen museum, maar een werkpaleis en gerechtsgebouw. Vanwege de lopende rechtszaken en in verband met beveiliging is het Vredespaleis fysiek slechts beperkt toegankelijk voor bezoekers.

Rondleidingen

Tijdens de lockdowns had de Carnegie Stichting al exclusieve online rondleidingen voor groepen ontwikkeld, die nog steeds een groot succes zijn en voornamelijk worden geboekt door advocatenkantoren en studentenverenigingen.

De Baedts: “Door de nieuwe virtuele 360 graden tour is het Vredespaleis nu online ook toegankelijk voor individuen. Wij willen onze deuren voor alle mensen openen, ongeacht waar zij vandaan komen of welke achtergrond zij hebben, zonder de rechtszittingen te hinderen. Het gebouw, zijn geschiedenis, zijn interieur en natuurlijk het werk dat door de instellingen in het paleis wordt verricht, kan mensen wereldwijd inspireren: vrede is mogelijk, door te strijden in de rechtszaal in plaats van op het slagveld”.

De virtuele 360 graden tour is vanaf nu vrij toegankelijk via de website van het Vredespaleis: www.vredespaleis.nl/virtueletour.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.