VULCANUS blijkt toch monumentaal

Van de ooit zo bloeiende ijzerindustrie langs de Oostgelderse Oude IJssel is, op het DRU-complex in Ulft na, weinig meer over. Niet alleen bedrijven sloten de deuren, ook met het industriële verleden is niet altijd zorgvuldig omgesprongen.

VULCANUS in de Doetinchemse buurtschap Langerak heeft alle saneringen en kaalslag overleefd en krijgt daarom, wat betreft erfgoed, extra aandacht van Heemschut en SIEGF.

Beide erfgoedbeschermers steken de loftrompet over de gemeente Doetinchem, die terug kwam op de aanvankelijke veronderstelling dat op het fabriekscomplex ‘geen panden aanwezig zijn die een cultuurhistorisch waardevolle status hebben’.

Zienswijze

Zowel Heemschut als SIEGF (Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland) waren het met die conclusie niet eens en dienden een zienswijze in op het voorontwerp bestemmingsplan van de gemeente. Dat voorontwerp kwam er nadat de in 1894 opgerichte ijzergieterij in 2019 na een faillissement werd overgenomen door Machine Fabriek Elburg.

Heemschut en SIEGF willen een waardenstellend onderzoek voor de aanwezige gebouwen en objecten op het terrein en daaraan een sloopregeling koppelen om te voorkomen dat er voortijdig kan worden gesloopt. De gemeente Doetinchem heeft die aanbeveling in de zienswijze overgenomen en zal die opnemen in het bestemmingsplan.

‘Monumentale uitstraling’

“Wie vanuit Doesburg naar Doetinchem rijdt, ziet in Langerak met grote letters VULCANUS op een stoere bakstenen gevel staan. Daarna volgt een aantal karakteristieke fabrieksgebouwen met aan het einde een grote ijzeren toegangspoort en een portiershuisje”, reageert Heemschut. “Het geheel heeft monumentale uitstraling, maar wel met achterstallig onderhoud”. SIEGF sluit zich bij die conclusies aan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.