Waddengebied, Veluwe en Hollandse Duinen mooiste natuurgebieden

mooiste-natuurgebied-van-nederland-wadden

Het Waddengebied, De Veluwe en de Hollandse Duinen zijn door het publiek gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakte de uitslag bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Naast de drie gebieden die door het publiek zijn gekozen, maakte de vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven gebruik van de mogelijkheid een vierde gebied als winnaar aan te wijzen: Biesbosch-Haringvliet.

In totaal zijn 87.903 stemmen uitgebracht. De aftrap van de publieksverkiezing was op 10 oktober.

Ontwikkeling

Met de verkiezing wil staatssecretaris Van Dam de natuur versterken, mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en tegelijkertijd de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, zoals Amsterdam, Hollandse tulpen en molens.

Van Dam: “Het is schitterend om te zien hoeveel energie de verkiezing heeft losgemaakt. Er is de afgelopen weken enthousiast campagne gevoerd door de genomineerden om hun natuurgebied op de kaart te zetten”.

Elk drie ton

De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers.

Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Daarnaast krijgen de winnende gebieden en de andere deelnemers aan de verkiezing ondersteuning in de vorm van kennis en kunde bij de verdere ontwikkeling van alle plannen.