Wageningen krijgt historische straatnaamborden terug

In het kader van het programma Aan de slag met de Binnenstad is in Wageningen een begin gemaakt met het vervangen van 23 straatnaamborden binnen de vesting.

Op initiatief van inwoner Bart van Aller en in samenwerking met de SOW (Stichting Ondernemersfonds Wageningen) is gekozen voor het type emaillen straatnaambord dat rond 1900 overal in het centrum te zien was, maar waarvan slechts enkele exemplaren bewaard zijn gebleven.

De originele borden zijn in de loop van de jaren vervangen door straataanduidingen in verschillende stijlen. De nieuwe ‘oude’ borden passen volgens het gemeentebestuur niet alleen beter bij het historische karakter van het oude stadshart maar zijn ook duurzamer.

Fabricage

Het lettertype op de borden uit 1900 bleek geen bestaand font. Kampenaar Bart Oost, die in Wageningen eerder de restauratie van twee oude muurreclames voor zijn rekening nam, is erin geslaagd het oorspronkelijke lettertype te reconstrueren.

Het 125-jaar oude bedrijf Langcat Emaille uit Laag-Soeren heeft de originele straataanduidingen vervolgens op ambachtelijke wijze nagemaakt. ‘Een zeer arbeidsintensief proces’.

‘Toeristische aantrekkingskracht’

Wageningen heeft er in eerste instantie voor gekozen de borden alleen in het kernwinkelgebied te vervangen, in de toekomst mogelijk uitgebreid naar de hele binnenstad.

“Het versterken van het historische straatbeeld draagt bij aan de toeristische aantrekkingskracht van onze stad”, aldus het gemeentebestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.