Ga naar de inhoud

Walburgiskerk Arnhem straks duurzaam en aardgasvrij

De historische Sint Walburgiskerk in Arnhem ondergaat een transformatie, en huisvest straks onder andere luxe appartementen. Een duurzame en aardgasvrije warmtevoorziening is een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling.

Het warmtenet van Arnhem, Duiven en Westervoort voorziet woningen en andere gebouwen van een alternatief voor gasgestookte cv-ketels. De Walburgiskerk (1315) wordt dankzij het warmtenet mettertijd duurzaam en aardgasvrij verwarmd.

Voorbeeldfunctie

Sinds 2013 is het godshuis niet meer in gebruik voor kerkdiensten. Vastgoedinvesteerder Theo de Rijk kocht het monumentale gebouw in 2018. Door zijn bewondering voor Gelderse geschiedenis en uitgesproken duurzame ambities ontstonden al snel ideeën voor de herontwikkeling.

In de twee torens, die apart staan van het schip, komen zes luxe appartementen. In het schip is nu tijdelijk Museum Arnhem gehuisvest, dat op het ogenblik wordt getransformeerd.

De Rijk wil het schip na 2022, als het museum terugverhuist naar zijn oorspronkelijke locatie aan de Rijn, niet zomaar een nieuwe bestemming geven.

“Ik zie toekomst voor een soort lab voor Gelderse geschiedenis, met schooleducatie en een adviesfunctie voor Gelderse musea. Vanwege de beeldbepalende status in Arnhem heeft de kerk naar mijn idee ook een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid. De ambitie is dan ook het complete gebouw van het aardgas af te halen. Dat willen we dus nu al doen, en niet pas richting 2050”.

All-electric warmtepomp

De appartementen in de torens worden voorzien van een zogenoemde all-electric warmtepomp. Een van de voordelen is dat de warmtepompen ook comfortkoeling leveren. Het schip – een ruimte van duizend vierkante meter – wordt aangesloten op het warmtenet van Vattenfall.

De Rijk: “De ontwikkelingen rond stadsverwarming in Arnhem zijn een goed voorbeeld van positief pionieren. De techniek is weliswaar niet nieuw, maar het inzetten en doorontwikkelen van stadswarmte is een goede zaak. Daarnaast is stadswarmte ook praktisch gezien een ideale oplossing voor zo’n grote ruimte, en profiteren we van het feit dat de hoofdleiding al om de hoek ligt”.

Het warmtenet van Vattenfall in de regio vertakt zich van Duiven en Westervoort naar het centrum en de wijken Schuytgraaf en Presikhaaf in Arnhem.

Maatwerk

“Vanwege de historiciteit van het gebouw zijn gedegen onderzoek en innovatief maatwerk onmisbaar voor de maatregelen die we nemen”, betoogt De Rijk over de renovatie van de Sint Walburgiskerk.

“Alles wat je toevoegt, moet de status van het rijksmonument in ere houden. Tegelijkertijd is het ondoenlijk maatregelen te treffen die niemand ziet. Je moet maatregelen toepassen die een nieuwe bouwkwaliteit toevoegen. Iets wat mensen ook mooi vinden. Daar ligt een grote uitdaging”.

Diverse kerken zijn al in Arnhem langs geweest om de aanpak van De Rijk van dichtbij te bekijken. “Op basis van de ervaringen in de Sint Walburgiskerk is ons advies: sla de handen ineen met een goede architect en met een degelijk installateursbedrijf. Zorg dat partners met kennis van zaken met je meedenken”.

Zo heeft energiebedrijf Vattenfall de afleverset voor de stadsverwarming weggewerkt in een nis, waardoor de aansluiting niet verstorend werkt en geen impact heeft op de monumentale status.

Duurzaamheid basis

 In Arnhem en omstreken is er veel belangstelling voor stadsverwarming, weet Annemarie Sent, accountmanager bij Vattenfall voor Gelderland en Flevoland. Het warmtenet wordt ingezet in renovatie- en nieuwbouwprojecten zoals de Sint Walburgiskerk en de Eusebiuskerk, maar ook in recentere gebouwen.

“Zo maakt winkelcentrum Kronenburg sinds 2019 gebruik van ons warmtenet. Aan het tracé dat naar het winkelcentrum loopt, zijn in 2018 de zogenoemde Kastelenflats aangesloten”.

Recent zijn nieuwbouwwoningen in onder andere de Beekstraat en Broerestraat – middenin het historische stadshart van de Gelderse hoofdstad – aangesloten op het warmtenet.

De hoge CO2-reductie van het lokale warmtenet is een belangrijke reden voor de groeiende aandacht voor stadsverwarming, denkt Sent. “In 2019 zorgde het warmtenet voor een CO2-reductie van 82 procent in vergelijking met gasgestookte cv-ketels. De duurzame prestaties hebben te maken met onder andere de innovatieve scheidings- en verwerkingsprocessen in de afvalverbrandingsinstallatie in Duiven, een van de belangrijke bronnen van het warmtenet”.

De warmte uit de afvalverbrandingsinstallatie bestaat voor 71 procent uit hernieuwbare energie, onder andere door een aparte afvallijn van afbreekbaar papierpulp-residu. “Met het hergebruik zorgen we voor een circulaire warmte-oplossing die straks mogelijk ook op andere plekken in Arnhem toepasbaar is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.