Wandelaars ervaren kloosters als toplocaties

Zuid-Limburg beleefde begin oktober voor de eerste keer het culturele wandelevenement Wanderlӧss. Brandpunt van de gebeurtenis was klooster Wittem, sinds april dit jaar eigendom van de Lenfering Groep in Zwolle. Het rijksmonument, neergezet tussen 1729 en 1733, beleeft een opmerkelijke revival.

De ingrijpende verbouwing van de kloosterkapel Gerardus, die afgelopen zomer met succes is afgerond, geeft een ‘boost’ aan nieuwe activiteiten.

Transformatie geslaagd

De transformatie van de kapel in een moderne receptie, boekwinkel, Wereldwinkel en multifunctionele ontmoetingsruimte is volgens insiders buitengewoon geslaagd.

Carlus Lenferink, de nieuwe eigenaar van Wittem, streeft ernaar het complex een invulling te geven die recht doet aan de geschiedenis. “We willen de aantrekkingskracht waar mogelijk versterken. Onze inzet is niet alleen de bibliotheek te behouden, we overwegen ook een invulling in de richting van ‘zorg’. Hoe dan ook beleeft het monumentale klooster een nieuwe periode van stabiliteit en voorspoed”.

Optredens

Hedendaagse cultuur blijkt op de door Wanderlӧss gekozen locaties goed samen te gaan. Zo genoten honderden wandelaars tijdens het weekeinde van 2 en 3 oktober van kunst, muzikale optredens en opvallende routes door het Limburgse landschap. De concerten in de kloostertuin en de klassieke bibliotheek waren de kers op de Limburgse vlaai.

Met zorg had de organisatie de wandelroutes uitgezet en locaties gekozen. Deelnemers konden via de website van Wanderlӧss een actueel blokkenschema downloaden.

In de kloostertuin van Wittem markeerde Spinvis met een optreden de aftrap van het event. Vervolgens trokken de wandelaars naar de Gulperberg waar verhalenvertellers Hanneke Hendriks en Nicole Kaandorp bij een Toscaans uitzicht de luisteraars verrasten op luistervertellingen. Daarna speelden tot in de avond bands waaronder ‘Dans Dans’ in het dorpje Partij, een buurtschap van Wittem.

Concerten en kunst

Highlights van de tweedaagse manifestatie waren op zondag 3 oktober de concerten en kunstpresentaties in klooster Hoogcruts, vlakbij het dorp Noorbeek. Dit rijksmonument uit de 15e eeuw is de afgelopen jaren door het Limburgs Landschap ten dele gerestaureerd.

Hoewel nog niet geheel in oude luister hersteld, is het klooster al wel in gebruik. Opvallend waren de film van Jaap Scheeren waarin het tijdloze karakter van natuur en landschap centraal stond en de experimentele film Waterballet. In de sfeervolle kloosterbibliotheek van Wittem is het culturele wandelevenement afgesloten met een optreden van Pink Oculus.

Ook in 2022

Al met al toonden de organisatoren zich tevreden over de belangstelling voor de eerste editie van Wanderlӧss. Bedoeling is de manifestatie ook in 2022 te houden, maar eerder in het seizoen.

Foto: Klooster Wittem (foto Visit-Zuid-Limburg).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.