Ga naar de inhoud

Water overvalt ook kastelen en kerken

De provincie Limburg is vorige week geteisterd door enorme regenval, uitmondend in gigantische overstromingen. De Maas, de Aa, de Worm, de Roer en andere beekjes zwelden plotseling aan tot grillige watermassa’s.

De gevolgen van de overstromingen zijn groot. Hulpverleners zijn nog steeds druk met het bestrijden van de overlast en om gedupeerden te helpen. Voor bewoners van het getroffen gebied wordt onderdak gezocht en in het centrum van Valkenburg geldt een noodverordening. Bovendien blijft het water op de weinig doorlatende grond lang staan.

Toch is – voor zover mogelijk – inmiddels een begin gemaakt met de opname van schade aan rijksmonumenten, musea en archeologische vindplaatsen. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voeren het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg inventarisaties uit. Ook de provincie Limburg is betrokken.

Averij rijksmonumenten

Rijksmonumenten als Kasteelboerderij Hartelstein in Itteren, Kasteel Hoensbroek, de Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg, Hoeve de Oliemolen in Heerlen en de Volmolen bij Epen, hebben veel averij opgelopen. Evenals de collectie van Museum Valkenburg en het museumpaviljoen van Kasteel Wijlre.

Daelenbroeck bij Herkenbosch werd door het water overvallen doordat de Roer buiten haar oevers trad. Het hele terrein van het kasteel stond blank (foto). In kasteel Den Halder ontstond brand als gevolg van kortsluiting. Verder hebben naar alle waarschijnlijkheid archeologische restanten van Romeinse bruggen in de Maas bij Maastricht en Cuijk schade opgelopen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) benadrukt, dat tot dusver veel onbekend is en dat later nog vervolgschade kan optreden.

Wonder

Volgens woordvoerder Edmund Staal van het Limburgs Landschap is het een wonder dat Kasteel Arcen gespaard is gebleven. Wel is de watermolen die buitendijks ligt, onder water gelopen. “Op kantoor hadden we maatregelen genomen om schade te voorkomen”.

Kasteel Hoensbroek bij Heerlen, midden in het rampgebied, is volledig door water omgeven. Hetzelfde geldt voor kasteel Wijlre en kasteel Wittem. Ook Chateau St. Gerlach is tot nader order gesloten en kan geen gasten ontvangen.

Beschikbaar voor vragen

Het RCE-Incidententeam en de RCE-regioadviseurs van Limburg zijn beschikbaar voor vragen over het treffen van (tijdelijke) noodmaatregelen en het voorkomen van vervolgschade aan de getroffen rijksmonumenten en museumcollecties.

Schade registreren

Aan musea biedt de RCE de mogelijkheid schade aan de collectie te registreren in het incidentenregistratiesysteem DICE.

Wie als eigenaar van een rijksmonument in contact wil komen met het Incidententeam, of schade aan een rijksmonument wil melden, kan daarvoor een mail sturen naar Renate van Leijen. Eigenaren van gemeentelijke monumenten moeten zich bij de eigen gemeente melden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.