Waterliniemuseum Fort bij Vechten Open Monument april

Fort bij Vechten

Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand april. Reden voor een gratis openstelling op zondag 3 april. Het museum vertelt het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een van de Nederlandse nominaties voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In beeld

Het Waterliniemuseum is sinds oktober 2015 gehuisvest in Fort bij Vechten, het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het 19e-eeuwse fort is in dat kader verrijkt met een nieuw gebouw van architect Anne Holtrop. Te genieten zijn er onder meer een 50 meter lange maquette van de waterlinie en de topattractie: een virtuele parachutesprong boven de waterlinie.

Naast de hoofdtentoonstelling herbergt het fort, verspreid over het terrein, diverse andere exposities en wandelingen voor jong en oud. Kinderen leren van soldaat Been in het reduit hoe het was om te leven op een fort tijdens WOI en de tentoonstelling Romeinse Vechten verhaalt over het Romeinse fort dat er heeft gestaan met zijn eigen ruiterafdeling. Staatsbosbeheer heeft een vrolijke en leerzame wandeltocht uitgezet langs de aanwezige natuur.

Programma

Op zondag 3 april is het Waterliniemuseum open voor publiek van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen over het fortterrein.

Ingang: tegenover Achterdijk 21, Bunnik. Zie ook www.waterliniemuseum.nl of www.fortvechten.nl

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van de Stichting Open Monumentendag. Samen met hoofdpartner de BankGiro Loterij wil de stichting de aandacht voor monumenten vergroten en dit bijzondere cultureel erfgoed toegankelijk maken en behouden voor een breed publiek.

 Foto: Fort bij Vechten in volle glorie (foto Luuc Jonker).