Weer opvarenden VOC-schip Rooswijk opgedoken

In het Archief van het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam zijn de namen van twee nieuwe Rooswijkopvarenden opgedoken. Het gaat om Jacob Boon en Jan Lindesmit. Beiden zijn omgekomen op het VOC-schip, dat een dag na vertrek op 9 januari 1740 verging vlak voor de Engelse kust.

Nieuw archief

In totaal zijn nu 24 opvarenden van de Rooswijk bekend. De meesten zijn gevonden via de notariële archieven van Amsterdam.

VOC-opvarenden gingen kort voor vertrek vaak langs een notaris voor hun testament of om hun vrouw, familielid of goede bekende te machtigen hun zaken waar te nemen tijdens hun afwezigheid. In dergelijke aktes werd altijd de naam van het VOC-schip vermeld waarmee de comparant ‘op vertrek stond’ om naar Indië te varen.

Jacob Boon en Jan Lindesmit kwamen echter tevoorschijn in het Archief van het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam. Dit armenhuis, opgericht in 1666 op de Prinsengracht, nam wezen, verlaten kinderen en vondelingen op. De kinderen van Jacob en Jan, Annetje Boon (vijf jaar oud) en Jan Lindesmit (twaalf jaar) werden als wees opgenomen. Op hun inschrijving staat vermeld dat hun vaders op deze reis meevoeren.

Ervaren kok

Genealogen Els Vermij en Willem-Jan van Grondelle hebben de twee Rooswijk-opvarenden gevonden en biografische gegevens opgespoord. Zo bleek de reis met de Rooswijk de eerste reis van Jacob Boon te zijn. In 1737 was hij nog ‘groenkoper’oftewel groentekoopman.

Jan Lindesmit had meer ervaring met reizen naar de Oost: hij was al op twee reizen geweest, eerst als koksmaat van 1729 tot 1731 en vervolgens als kok van 1732 tot 1735. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat Lindesmit ook op zijn reis met de Rooswijk kok was.

Steeds nieuwe informatie

Volgens Martijn Manders, leider van het project en maritiem archeoloog bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), komt er nog steeds nieuwe informatie naar boven over het gezonken VOC-chip.

“Niet alleen door het conserveren van de vondsten maar nu ook uit het onderzoek waarmee deze genealogen al lange tijd vrijwillig bijdragen aan het verhaal van de Rooswijk. Zo reconstrueren we niet alleen een deel van onze maritieme geschiedenis, maar geven we het leven aan boord en de mensen die voor de VOC werkten een gezicht. De nieuwe inzichten over ons verleden die we krijgen vanuit dit genealogisch onderzoek en de vele andere disciplines die het project rijk is, zijn van onschatbare waarde. We zijn dan ook bijzonder dankbaar voor de tomeloze inzet van Willem-Jan en Els, die op onnavolgbare wijze blijven speuren en alle archieven uitpluizen”.

Foto: Prent van het Aalmoezeniersweeshuis door Jan Punt, 1758.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.