Werk van kerkenfotograaf Omke Oudeman tentoon

In oktober is het vijf jaar geleden dat kerkenfotograaf Omke Oudeman overleed. Reden voor een expositie met werk van zijn hand in Nuis (Groningen). De tentoonstelling, Natuurlijk licht getiteld, wordt op vrijdag 6 september geopend en duurt tot en met 6 oktober.

De expositie op drie locaties maakt onderdeel uit van de jubileumactiviteiten van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), dit jaar een halve eeuw jong.

Fotograaf Omke Oudeman drukte jarenlang zijn stempel op uitgaven van de SOGK, Zijn blik op kerken – en alles en iedereen daar omheen – bepaalde in hoge mate het aanzien van veel uitgaven van de stichting.

Specialist kerkenfotografie

 Oudeman ontwikkelde zich de laatste jaren tot specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van uitsluitend natuurlijk licht.

Fotosessies begonnen steevast met het zoeken naar het lichtknopje of het uitblazen van met de beste bedoelingen door de koster aangestoken kaarsen.

Het geëxposeerde werk in Nuis (Westerkwartier) kent drie hoofdrubrieken: kerken, landschappen en industrie/architectuur. De tentoonstelling is tijdens vijf opeenvolgende weekenden van 14.00 uur – 17.00 uur te zien in Museum ‘t Rieuw, Oudeweg 17a, de Coendersborg, Oudeweg 15 en de kerk aan de Nieuweweg 29. Data: 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 september en 5 en 6 oktober.

Vertelwandeling

Als extra activiteit wordt op twee zaterdagen een wandeling onder leiding van vertellers aangeboden. De route voert van Coendersborg naar de molen van Niebert, een afstand van 2,5 kilometer. De wandeling duurt circa anderhalf uur. Wandelen kan op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober.

Organisatie en samenstelling

De expositie is georganiseerd in samenwerking met de Stichting Het Groninger Landschap. Ook voor deze stichting werkte de fotograaf veelvuldig.

De selectie van de tentoongestelde werken is gemaakt door de partner van Oudeman, Duncan Wijting (zelf ook fotograaf), een medewerker van het Groninger Landschap en medewerkers en vrijwilligers van de SOGK.

Foto: De kerk van Leermens (foto Omke Oudeman).