Werkgroep redt kunstwerk De wijnstok van René Karrèr van slopershamer

De Werkgroep Monumentale Kunsten (WMK) van erfgoedvereniging Heemschut heeft kunstwerk De wijnstok van René Karrèr in Biddinghuizen van de slopershamer gered.

De uit 1967 daterende kerk De Voorhof van de plaatselijke protestantse gemeente waar het kunstwerk onderdeel van was, stond al enige tijd op de nominatie afgebroken te worden. Alleen de ernaast losstaande toren blijft behouden. Redenen voor de kaalslag zijn het teruglopende aantal kerkbezoekers en het onderhoud van de niet volgens de huidige standaarden duurzaam gebouwde kerk.

Centrum

De protestantse gemeente krijgt gebedsruimte in het multifunctioneel centrum Biddinghuizen waarin ook de katholieke parochie, kinderopvang, scholen, horeca en een sportzaal zijn gehuisvest.

Van meet af aan was het de bedoeling het kunstwerk van René Karrèr (1927 – 2013) te herplaatsen tegen de buitenmuur van dit centrum. Op het allerlaatste ogenblik werd dit voornemen echter vanwege de kosten afgeblazen. Vernietiging dreigde.

Actie

Toen de Werkgroep Monumentale Kunsten hiervan hoorde, ondernam zij onmiddellijk actie.

Het benodigde geld voor uitname en opslag werd bijeengebracht en op vrijdag 24 juli is het kunstwerk door sloopbedrijf Van Werven (projectleider Lars Hoogeboom) uitgehesen en opgeslagen. De werkgroep gaat nu fondsen werven om het kunstwerk te herplaatsen op de oorspronkelijk gedachte locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.