Werkspoorfabriek kandidaat twee prestigieuze prijzen

De Werkspoorfabriek in Utrecht heeft een dubbele nominatie gekregen voor het beste gebouw en het beste kantoorgebouw van 2020. Om dat te vieren staan voor iedereen met een passie voor architectuur en innovatie in november rondleidingen gepland.

De lege 175 meter lange hal is vorig jaar in een paar maanden tijd op duurzame wijze getransformeerd. Nu biedt zij plaats aan 50 innovatieve creatieve ondernemingen en een bierbrouwerij.

In beide nominaties wordt de combinatie van behoud van het industriële karakter en de nieuwe ruimtelijke inrichting geprezen. De winnaars van de awards worden op 22 en 28 oktober bekend gemaakt.

Leegstand

 In Nederland is op het ogenblik vraag naar bijna 40 miljoen vierkante meter woonruimte en alleen al in Amsterdam naar een half miljoen meter kantoorruimte. Terwijl er 30 miljoen vierkante meter vastgoed leeg staat.

Om het tekort aan vastgoed aan te pakken ontwikkelde het Utrechtse architectenbureau Sustainer Homes het bouwsysteem Respace. Daarmee kan volgens het bureau een groot deel van het leegstaande vastgoed worden omgebouwd tot bruikbare woon- of werkruimte. De Werkspoorfabriek is daar een voorbeeld van.

Modulair

Respace biedt een modulair, houtskeletbouw-systeem voor transformatie van vastgoed. Het zorgt ervoor dat gebouwen hun karakter behouden en tegelijkertijd flexibel in gebruik worden gemaakt.

Door parametrisch ontwerpen en de inzet van een geautomatiseerd productieproces is het systeem volgens Sustainer Homes snel te verwezenlijken en minder kostbaar dan reguliere bouwmethoden.

“De treurige gipsen wandjes die we kennen uit kantoren zijn echt niet meer nodig”, verklaart ceo Gert van Vugt. “Met Respace krijg je daarvoor in de plaats duurzaamheid en circulariteit terug. Het Werkspoorgebouw voelt niet als een kantoor, maar als een dorp in de stad waar je elkaar kent en tegenkomt. Het heeft het omliggende kwartier helpen te transformeren naar een place to be in Utrecht”.

Inschrijven

Inschrijven voor een van de rondleidingen (steeds van 14.00 uur tot 15.00 uur) op 4, 11 of 18 november kan via respace.nl/rondleiding Met het oog op de coronamaatregelen is er plaats voor maximaal 15 deelnemers per dag.

Meer informatie: respace.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.