Ga naar de inhoud

Wevershuisje uit Assendelt herbouwd op Zaanse Schans

zaanse schans

Het Wevershuisje Assendelft is een samenwerking tussen Stadsherstel Zaanstreek en Stichting de Zaanse Schans om een uniek huisje te redden van de sloop en een tweede leven te geven op de Zaanse Schans. In mei 2011 is in Assendelft dit (deels) 17e-eeuws wevershuisje opgemeten, gedocumenteerd, bouwhistorisch onderzocht en gedemonteerd met het idee om deze in oude luister te reconstrueren. In januari 2015 is begonnen met het maken van de fundering, het metselen van de stenen poeren en de houtconstructie daarop plaatsen. Het Wevershuisje was oorspronkelijk een woon- en werkplek van een thuiswever en bestaat uit een dubbel woonhuis, met in het achterste deel een ruimte waarin de weefgetouwen werden opgesteld. Het pand is daarmee karakteristiek voor de wevernijverheid uit Assendelft en Krommenie. Een weefhuis zoals dit staat nog niet op de Zaanse Schans en is een waardevolle aanvulling. Het pand is een geheel houten pand, opgebouwd uit grenen gebinten. De gevels van het pand tonen de karakteristieke soberheid die zo kenmerkend is voor de 18e-eeuwse panden van Assendelft. In het wevershuis wordt na de herbouw het ambacht van weven weer zicht- en tastbaar gemaakt voor bezoekers van de Zaanse Schans. De bouw van het wevershuis is een toeristische attractie op zich.

Een Zaans huisje uit Assendelft heeft op de Zaanse Schans een nieuw onderkomen gevonden. Vanaf 24 maart opent het herbouwde Wevershuis zijn deuren voor publiek.

In samenwerking met de stichting Zaanse Schans heeft Stadsherstel Zaanstreek/Amsterdam het unieke huisje in 2011 gered van de slopershamer om het op de Zaanse Schans een tweede leven te geven.

Het Wevershuis werd in mei 2011 op zijn oorspronkelijke plek opgemeten, gedocumenteerd, bouwhistorisch onderzocht en gedemonteerd met het idee het in oude luister te reconstrueren. Het werd vervolgens opgeslagen in afwachting van een haalbaar plan. Na het werven van fondsen is vorig jaar de herbouw ter hand genomen. Daarbij werd gebruik gemaakt van zoveel mogelijk monumentale onderdelen.

Historie

Het Wevershuis, dat tot begin 20e eeuw dienst heeft gedaan als thuisweverij, is tussen 1722 en 1730 gebouwd aan de Dorpsstraat 861-863 in Assendelft. Het bijzondere pand moest daar weg, maar Stadsherstel kreeg de gelegenheid het te kopen.

Het huis bestaat uit een dubbel woonhuis, met in het achterste deel een ruimte met vijf weefgetouwen. Het pand is daarmee karakteristiek voor de weverijnijverheid uit Assendelft en Krommenie, die floreerde dankzij honderden thuiswevers. Het houten huis is opgebouwd uit grenen gebinten. De gevels tonen de karakteristieke soberheid die zo kenmerkend is voor de 18e-eeuwse panden van Assendelft.

Het Zaans Museum demonstreert vanaf 24 maart het ambacht van het thuisweven. Er is dan van alles te ontdekken over het Oudhollandse ambacht zeil- en molendoek weven. Beleef hoe dat gevoeld moet hebben in de 18e eeuw; kruip achter het weefgetouw, rust uit in de bedstede en laat je verrassen door de aanwezige thuiswevers in traditionele kostuums.

Vrijwilligers gezocht

Het Zaans Museum zoekt voor het Wevershuis vrijwilligers die het leuk vinden bezoekers aan de Zaanse Schans te informeren. Vooral mensen die geïnteresseerd zijn in het weven en het verhaal achter dit mooie ambacht over willen brengen. Kijk op http://zaansmuseum.nl/vacatures-stages en stuur een e-mail naar Eva Rijs, e.rijs@zaansmuseum.nl of bel (075) 6810000.

Foto: het herbouwde Wevershuis op de Zaanse Schans (foto Zaans Museum/Arthur van Beveren).