Ga naar de inhoud

Wilde ooievaars geboren in Kasteeltuinen Arcen

Een paartje wilde ooievaars dat nestelt op een paal in Kasteeltuinen Arcen (Limburg) heeft gezinsuitbreiding gekregen. Onduidelijk is nog hoeveel eieren zijn uitgekomen, want het nest bevindt zich op grote hoogte.

In 2016 kwam al regelmatig een wild exemplaar op bezoek bij de groep tamme ooievaars in Kasteeltuinen Arcen. Dit jaar werden er vroeg in het voorjaar twee gespot die aanstalten maakten te nestelen op de speciaal geplaatste paal. De 20 meter hoge nestpaal staat aan de rand van de grote volière van het park waardoor de ooievaars nauwelijks gestoord worden in hun kraamtijd.

Voedsel halen de imposante vogels uit de vochtige graslanden en ondiepe wateren langs de Maas en in het nabij gelegen Nationaal Park De Maasduinen. Daar heeft de Stichting het Limburgs Landschap vochtige terreinen hersteld.

Zeldzaam

Ooievaars zijn in Limburg zeldzaam als broedvogel. Op het ogenblik zijn slechts drie bewoonde nesten bekend: op de kerk van Gennep, in Gaiapark te Kerkrade, en nu dus in de Kasteeltuinen Arcen. Aangezien broedende ooievaars erg traditioneel zijn, wordt de kans groot geacht dat de vogels tot de vaste bewoners van het park gaan behoren.

Beschuit met muisjes

Ter gelegenheid van de geboorte van de ooievaars worden bezoekers aan Kasteeltuinen Arcen komend weekeinde 20 en 21 mei getrakteerd op beschuit met muisjes bij de koffie in een van de restaurants.
Gratis entree voor jonge gezinnen

De ooievaarskuikens zijn geboren tussen 4 en 9 mei 2017. Mensen bij wie op een van deze dagen een baby ter wereld is gekomen trakteert Kasteeltuinen Arcen op 2 gratis entreekaarten. Stuur daartoe het geboortekaartje naar info@kasteeltuinen.nl.

Foto: Ooievaarskuikens in Kasteeltuinen Arcen (foto Joy Fotografie).