Winkelpuien stadshart Leiden in kaart

voorbeeld-herstel-545x500

De website van Erfgoed Leiden en Omstreken, www.erfgoedleiden.nl, staat bol van informatie over historie. Inmiddels is daar ook alles over het herstel van oude Leidse winkelpuien te vinden.

Leiden heeft een prachtige historische binnenstad. In het centrum zijn veel oorspronkelijke winkelpuien bewaard gebleven. Die gaan echter vaak verborgen achter betimmeringen of zijn later gewijzigd.

Regeling

Om de puien weer tevoorschijn te halen of te reconstrueren, heeft de gemeente in 2009 de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld in het leven geroepen. Via het project Historische winkelpuien van Erfgoed Leiden hoopt de plaatselijke overheid de beeldkwaliteit van het stadshart te versterken en die aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers.

Resultaten

Op de website van Erfgoed Leiden zijn de resultaten van het project op een kaart geplaatst, die te bekijken is via Erfgoed in Kaart. Foto’s van voor en na het herstel laten zien hoe veel winkelpuien zijn opgeknapt met financiële steun van het stadsbestuur. Daarnaast toont de kaart van welke winkelpuien de gemeente Leiden bouwhistorische onderzoeken beschikbaar heeft. Op basis daarvan zouden deze puien in de toekomst ook hersteld kunnen worden. De rapporten zelf zijn online ter inzage.

Nieuw budget

Veel pandeigenaren en ondernemers hebben al aanspraak gemaakt op de populaire subsidieregeling. In 2015 is er weer nieuw subsidiebudget beschikbaar. Geïnteresseerden die gebruik willen maken van de regeling, kunnen hun aanvraag indienen vanaf 1 januari. De aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst totdat het budget op is. Zie ook www.erfgoedleiden.nl/bouwen/winkelpuienproject