Meteen naar de inhoud

Woning André Volten in Amsterdam Iconic House

Atelier Volten is als eerste kunstenaarswoning in de Randstad toegetreden tot Iconic Houses. Dit internationale netwerk van moderne museumwoningen telt wereldwijd 150 architectonisch bijzondere huizen, kunstenaarshuizen en -studio’s uit de twintigste eeuw die toegankelijk zijn voor publiek.

De plek waar beeldend kunstenaar André Volten van 1950 tot zijn dood in 2002 woonde en werkte was het Poortgebouw van het voormalige Asterdorp in Amsterdam-Noord.

Belangrijke kunstenaar

Volten (1925-2002), pionier van de geometrisch-abstracte beeldhouwkunst, behoort tot de belangrijkste kunstenaars van de generatie na 1945.

Naast beelden voor de binnenruimte maakte hij ongeveer 60 werken voor het publieke domein in binnen- en buitenland, waarvan 21 in Amsterdam. Zo is zijn werk te bewonderen langs de IJ-oever, aan de Sloterplas of voor de Stopera in Amsterdam, op het stationsplein in Lelystad, maar ook in het centrum van Duisburg en bij het Europäisches Patentamt in München.

In Atelier Volten is vanaf 10 april de tentoonstelling De jonge Volten te zien, waarbij de ontwikkeling van abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer centraal staat. Het atelier is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak voor groepen op vrijdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Adres: Atelier Volten, Asterdwarsweg 10, Amsterdam. www.andrevolten.nl/www.iconichouses.org

Reportage in MONUMENTAAL

In zijn komende gedrukte editie, die vanaf vrijdag 8 april verkrijgbaar is, publiceert magazine MONUMENTAAL een uitvoerige reportage over Atelier Volten.

Foto: Op de bovenverdieping van het huis staan van de kunstenaar nog steeds talloze kleine modellen en maquettes.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: