Verwacht: Filmtheater Slachtstraat

Het voormalige filmhuis aan het Hoogt in Utrecht wordt definitief omgedoopt tot Filmtheater Slachtstraat en aanverwante culturele functies. Naast Springhaver en het Louis Hartlooper Complex wordt Slachtstraat het derde filmtheater van Jos Stelling in de Utrechtse binnenstad.

Stelling en eigenaar het Utrechts Monumentenfonds hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de transformatieplannen. Donderdag 23 juli is de langjarige huurovereenkomst met enig ceremonieel getekend. Daarmee blijft de culturele en publieke bestemming van het complex behouden.

Komend jaar wordt het Hoogt gerestaureerd en aangepast naar de nieuwe functies. Naar verwachting opent het theater omstreeks november 2021.

Filmtheater Slachtstraat

Slachtstraat krijgt drie zalen met een capaciteit van ruim 200 zitplaatsen. Niet alleen worden er bijzondere films vertoond, maar er is ook ruimte voor activiteiten als festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen.

Belangrijk aspect in de transformatie is het toevoegen van een extra vloer, waarmee de voormalige ‘Zaal 1’ wordt opgedeeld in drie filmzalen. Verder wordt het complex verduurzaamd en worden de filmzalen toegankelijk voor mindervaliden door het toevoegen van een liftvoorziening.

Krachten bundelen

Filmtheater Slachtstraat is geboren uit de passie om het monumentale complex met een functie als cultureel en filmisch hart in de Domstad weer open te stellen voor publiek.

Opmerkelijk is dat Stelling en het Utrechts Monumentenfonds in deze bijzondere tijd een dergelijke samenwerking durven aan te gaan. “Het vertrouwen en de passie is groot om er een prachtige culturele hotspot van te maken, van én voor de stad”.

Overige functies

In Hoogt 10 komt een nieuw op te zetten Museum voor het Kruideniersbedrijf, in aanvulling op de museumwinkel Betje Boerhave dat terug komt in het complex. Daarnaast is in Hoogt 8 en 10 is ruimte voor culturele organisaties die versterkend werken in het locatieconcept. Er zijn nog enkele ruimtes te huur.

Het Utrechts Monumentenfonds

Het Utrechts Monumentenfonds is een stichting zonder winstoogmerk die zich sinds 1943 inzet voor het wonen, gebruiken en genieten van gebouwd erfgoed in Utrecht, als bijdrage aan de stad en aan de stedelijke samenleving van morgen.

Het fonds wil een vangnet zijn voor erfgoed dat leegkomt, haar kennis van erfgoed en instandhouding delen en zich inzetten voor het toekomstbestendig maken van haar monumenten. Het grootste deel van de portefeuille betreft woningen die sociaal worden verhuurd, waarmee invulling wordt gegeven aan de mogelijkheid voor eenieder om in een monumentaal pand te kunnen wonen.

Het Utrechts Monumentenfonds kan zijn werk doen dankzij de inzet van vrijwilligers, bijdragen van donateurs en legaten. Het kent een status als landelijk erkende professionele organisatie voor monumentenbehoud.

Foto: V.l.n.r. Suzan te Brake (Utrechts Monumentenfonds), Roos Stelling (filmprogrammering), Madeleine Stelling (Springhaver), Sjef Stelling (LHC), Jos Stelling en Anton Kramer (directie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.