Woudagemaal drie dagen onder stoom

IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer drie dagen onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden.

Voor belangstellenden een mooie kans het UNESCO Werelderfgoed in werking te zien. Liefhebbers zijn van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober tussen 10.00 uur en 17.00 uur welkom.

Belangrijke rol

Tot op de dag van vandaag speelt het Woudagemaal, het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is, een belangrijke rol in het waterbeheer.

Een bezoek aan het gemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud worden geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Friesland. De belevingsexpositie, waarvan ook een 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal.

Ecoshuttle

Bezoekers kunnen hun auto op de nieuwe parkeerplaats bij het Woudagemaal parkeren en met een ecoshuttle meerijden naar het gemaal. Tijdens het busritje geeft de chauffeur een toelichting.

Kinderrondleidingen

Gedurende de draaidagen zijn er rondleidingen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Ze beginnen op alle drie draaidagen om 11.00 uur en om 15.00 uur.

Volgens de organisatie is het van belang geïnteresseerden zo snel mogelijk aan te melden via info@woudagemaal.nl met datum en tijd van de komst. Dit omdat het aantal plaatsen beperkt is.

Tickets

E-tickets voor 15, 16 en 17 oktober 2019 zijn alvast te koop via www.woudagemaal.nl/tickets.

Zie voor het laatste nieuws over de draaidagen de website www.woudagemaal.nl.

Openingstijden

  • Gemaal onder stoom: dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 oktober 2019;
  • Laatste reguliere rondleidingen: circa 16:00 uur;
  • Kinderrondleidingen: 15, 16 en 17 oktober, 11.00 uur en 15.00 uur.

Ook als het gemaal niet onder stoom is, is het te bezichtigen.

Voor de openingstijden zie www.woudagemaal.nl

Bezoekadres

Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk).

Foto: Woudagemaal onder stoom (foto Piet Douma).