Ga naar de inhoud

Woudagemaal in Lemmer opnieuw onder stoom

Wetterskip Fryslân zet vandaag, maandag 24 februari, het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking om water af te voeren van de boezem, het stelsel van meren en vaarten in Friesland.

De afgelopen week is in de noordelijke provincie rond 45 millimeter regen gevallen. Deze week wordt nog eens omstreeks 35 millimeter neerslag verwacht. Omdat de bodem daardoor in korte tijd verzadigd raakt, voeren de poldergemalen overtollig water af naar de boezem. Hierdoor stijgt aldaar de waterstand en is meer afvoer nodig. Aangezien de spuimogelijkheden naar de Waddenzee beperkt zijn, zet het waterschap de extra pompcapaciteit van het Wouda(stoom-)gemaal in.

Het elektrische Hooglandgemaal en het Woudagemaal kunnen samen ongeveer 14 miljoen kubieke meter water per etmaal afvoeren.

Waterstanden

Het gemiddelde peil van de Friese boezem is -52 N.A.P. Op het ogenblik is de gemiddelde waterstand opgelopen tot -40. N.A.P. Lokaal, vooral in het noordoosten, kunnen hogere waterstanden voorkomen. Dit als gevolg van opstuwing door harde westenwind en beperkte spuimogelijkheden in het Noorden.

Spuien en pompen

Wetterskip Fryslân regelt de waterstand in de Friese boezem door bij veel neerslag water via spuisluizen te spuien naar het Lauwersmeer en de Waddenzee.

Daarnaast pompt het waterschap water met het elektrische Hooglandgemaal (Stavoren) naar het IJsselmeer en met de kleinere gemalen (Zwarte Haan, Roptazijl en De Heining) naar de Waddenzee. Ook deze gemalen draaien op het ogenblik op maximale capaciteit.

Wetterskip Fryslân zet het Woudagemaal in Lemmer nog af en toe in om het Hooglandgemaal te ondersteunen. Bij hoge waterstanden op de Waddenzee kan het waterschap niet spuien en is extra pompcapaciteit nodig. Het Woudagemaal pompt water naar het IJsselmeer.

Open voor publiek

Het Woudagemaal heeft afgelopen week al gedraaid vanwege de traditionele opleidingsdagen voor medewerkers en vrijwilligers. Ook toen hielp het stoomgemaal met afvoer van water van de Friese boezem.

In het voorbije weekeinde hebben de machinisten de stoomketels onder druk gehouden, zodat het gemaal vanochtend direct inzetbaar was. Het draaiende Woudagemaal is morgen (dinsdag 25 februari) en de dagen erna van 10.00 uur tot 17.00 uur open voor publiek.

UNESCO werelderfgoed

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Foto: Het onder stoom brengen van het Woudagemaal, vanochtend vroeg (maandag 24 februari).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.